Wpis z mikrobloga

Dzisiaj rozpoczęto oferowanie mieszkań z programu Fundusz mieszkań na wynajem. Jak na razie BGK kupił 124 lokale w jednej inwestycji na poznańskiej Wildzie. Oferty można oglądać tutaj - https://oferty.jakusiebie.pl W sumie to nie znam dobrze poznańskiego rynku najmu, ale porównując z grubsza te oferty z innymi, rynkowymi, nie wydają się jakieś specjalnie atrakcyjne. Szczególnie biorąc pod uwagę, że miało być tanio, bo fundusz uzyskuje dużo niższe ceny kupna dzięki kupowaniu całych inwestycij. Co sądzicie ludzie z #poznan szczególnie Ci zainteresowani #nieruchomosci #mieszkaniadowynajecia #mieszkanie #mieszkania #bgk
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Piotrek00: mi się tam podobają te oferty. Wcale nie jest drogo, choćby ta pierwsza z brzegu kawalerka na Saperskiej za troszkę ponad tysiaka plus opłaty. Ładne, nowe budownictwo, z opisu i szkicu architekta wygląda na bardzo przytulną i ładnie zrobioną, lokalizacja zajebista, bo zaraz obok jest Hetmańska, blisko można sobie nawet działeczkę ogarnąć ( ͡° ͜ʖ ͡°) tylko nie rozumiem tej tabelki "Cena w rozbiciu na
  • Odpowiedz
@Piotrek00: Kurna, no i fajnie. A to są te mieszkania co po 20 latach mają być na własność czy to po prostu taki miły krok w stronę studentów i ludzi po studiach, którzy chcą już na swoje, ale jeszcze ich nie stać?
  • Odpowiedz
@scharlottka: Założenie było takie, że w Polsce rynek mieszkań na wynajem jest dość mało rozwinięty, co sprawia, że mieszkania na wynajem są dość drogie. BGK tworzy fundusz, który kupując mieszkania w dużych ilościach (całe inwestycje) zyskuje niższe ceny niż przeciętny Kowalski i dzięki temu może je też taniej oferować, tworząc z najmu pewną alternatywę do kupowania własnego mieszkania (tak jak to funkcjonuje w niektórych państwach zachodnich).

Problem polega na tym,
  • Odpowiedz
@scharlottka: Tu nie chodzi tylko o pieniądze (głównie, ale nie tylko ;) ). Myśląc poważnie o długoterminowym wynajmie 5-10 lat i zainwestowaniu w wyposażenie mieszkania, wolę pewniejszy wynajem z powyższego programu niż od prywaciarza, który może sprzedać mieszkanie w każdej chwili. Dla mnie OK, szczególnie mieszkania 2-pokojowe za ok. 1100zł/m-c + opłaty.
  • Odpowiedz
@animal: no cena za 2 pokoje jest akurat jak najbardziej spoko. Długoterminowy wynajem w tym przypadku to dobra inwestycja, pod warunkiem, że firma nie splajtuje. A jeśli - budynek przejmuje wtedy miasto i sprzedaje mieszkania?
  • Odpowiedz
@scharlottka: Wiele się może wydarzyć w każdej z opcji. Należy wnieść swoje uwagi do umowy, a przynajmniej spróbować. Wszystko podlega negocjacji - każda umowa.
Nie szukam tu najlepszego rozwiązania, tylko eliminuje te, które mi nie odpowiadają. Drogą dedukcji, powyższa opcja jest nadal dla mnie najodpowiedniejsza.
  • Odpowiedz
@animal: Uwierz mi, że wielu jak to mówisz prywaciarzy będą bardziej szczęśliwi jeśli taki klient powie, że chce wynajmować mieszkanie przez 5-10lat i w dodatku będzie regularnie płacił. Śmiem zakładać, że nawet by Ci 100zł obniżył, ale nawet jeśli Ty tak zakładasz to nie masz pewności, że nie stracisz pracy, że nie wyjdziesz do innego miasta/państwa i gościa olejesz. Wiele osób kupuje mieszkanie jako inwestycja to wtedy bym się nie
  • Odpowiedz