Aktywne Wpisy

mirko_anonim +48
✨️ Dlaczego nie mamy dzieci? Refleksje 39-latka Ⓘ
Dlaczego nie macie dzieci? I wiem że tu wiele osób nie ma z kim bo jest samotna ale ludzie którzy są w związkach, czy zadaliście sobie to pytanie? Czy mieliście kiedyś etap że chcieliście dzieci?
Skończyłem 39 lat i nawet jakbym zamienił moją 33 letnią kobietę na 25-29 letnia to na dzieci się nie zdecyduje już chyba, nie chodzi tu o pieniądze, choć nie jestem zamożny
Dlaczego nie macie dzieci? I wiem że tu wiele osób nie ma z kim bo jest samotna ale ludzie którzy są w związkach, czy zadaliście sobie to pytanie? Czy mieliście kiedyś etap że chcieliście dzieci?
Skończyłem 39 lat i nawet jakbym zamienił moją 33 letnią kobietę na 25-29 letnia to na dzieci się nie zdecyduje już chyba, nie chodzi tu o pieniądze, choć nie jestem zamożny

masternodeBTC +197
Wskaż przedmiot, usługę lub czynność, która w ostatnim czasie poprawiła komfort, zdrowie, bezpieczeństwo lub prywatność w Twoim życiu.
Od 5 lat rozmawiamy na tagu #mirekmasterclass o wszelkich usprawnieniach życia. Polecasz rzeczy dzięki którym żyje Ci się lepiej, a w komentarzach nawiązujemy dyskusje, z których powstają kolejne pomysły. Każdy może polubić rozwiązania z których też korzysta, aby pomóc społeczności dokonać trafnych zakupów z polecenia. Tag obserwuje już ponad 7380 osób.
Dzisiaj ode mnie
Od 5 lat rozmawiamy na tagu #mirekmasterclass o wszelkich usprawnieniach życia. Polecasz rzeczy dzięki którym żyje Ci się lepiej, a w komentarzach nawiązujemy dyskusje, z których powstają kolejne pomysły. Każdy może polubić rozwiązania z których też korzysta, aby pomóc społeczności dokonać trafnych zakupów z polecenia. Tag obserwuje już ponad 7380 osób.
Dzisiaj ode mnie

"Danzig (polski: Gdańsk), miasto (byłe Wolne Miasto) nad zbiegiem rzek Motławy i Martwej Wisły, 6 km od jej ujścia do Zatoki Gdańskiej, ważny port i miasto handlowe w obrębie Morza Bałtyckiego; 1939: 265 000 mieszkańców (niemal zupełnie Niemcy); 1956: 253 000 mieszkańców. Śródmieście zostało zniszczone (1945) klejnot sztuki budowlanej średniowiecza i renesansu, Bazylika Mariacka (XIV/XV w.) jako wybitny przykład niemieckiego gotyku ceglanego; przy Uferstrasse (Długim Pobrzeżu) słynny Żuraw (1443). Przed pierwszą wojną światową port importowy, garnizon, oraz miasto urzędowe, po 1919 samodzielne Wolne Miasto; [Gdańsk] musiał przestawić się na eksport i rozwinąć własny przemysł dóbr konsumpcujnych. Ze względów konkurencji został gospodarczo ciężko zaatakowany przez zbudowany polski port w Gdyni. - Historia. Starogermańskie. Rybackie i kupieckie; 1224 niemieckie prawa miejskie, 1309 [należy] do Zakonu Krzyżackiego, 1361 członek ligi hanzeatyckiej, w 1454 następuje stosunek ochronny(?) polskiego króla, ale [miasto] opiera się polonizacji. 1884 pruski. 1919-39 Wolne Miasto pod [zarządem] komisarza Ligi Narodów, 1939-45 ponownie wchodzi w skład Rzeszy Niemieckiej, następnie pod polską administracją."
źródło: comment_7Ld334xeVuIO3SoqC3BAM9x1StRbCocM.jpg
Pobierzźródło: comment_nkCkO1RidC1VFqpwDQhKV3fRCje9xfvl.jpg
PobierzMało informacji, zwykłe ogólniki?
Może nie chcieli się tak oficjalnie przyznać do przejęcia? Dzięki za wrzucenie ;p
@KilY: jeśli spojrzysz na rok, kiedy RFN uznał granicę polsko-niemiecką na Odrze i Nysie, to takie sformułowanie stanie się oczywiste
z wiki:
Polsko-niemiecki traktat graniczny – umowa bilateralna podpisana 14 listopada 1990 między Rzecząpospolitą Polską i Republiką Federalną Niemiec dotycząca uznania granicy na Odrze i
@maciekawski: I ja tez bede Cie wysmiewal i minusowal za to. Gdańsk powstał jako osada słowiańska, co żadnym argumentem może nie być, bo np. Berlin również ;) ale wliczajac nawet okresy WMG do okresu panowania Niemców to zdecydowanie dłużej Gdansk byl pod panowaniem polskim. Mało tego, tych Krzyżaków o których pisze @KilY: samodzielnie gdańszczanie pogonili i od tego
Komentarz usunięty przez autora