Wpis z mikrobloga

Myślę, że na Wykopku nie tylko Programiści się znajdują :D Pewnie wiele osób słyszało o jakiś certach Cisco i przygotowaniach do nich. Tutaj mały własny LAB pod jeden z egzaminów CCNP oraz komplet książek, które trzeba było przestudiować :-)
Do CCNP poświęciłem około 500h nauki, 3x200$(*23% VAT) kosztów egzaminów i jakieś 600zł za książki, sprzęt tani około 1k zł (teraz po półtora roku wart z 400zł).

#cisco #ccnp #ccna #certyfikaty
Sieciowiec - Myślę, że na Wykopku nie tylko Programiści się znajdują :D Pewnie wiele ...

źródło: comment_7A1r3NsgnKCC0BFihL2ofIko3ooPVDi0.jpg

Pobierz
  • 47
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@krzych_u: Na pierwszym zdjęciu? 2x Cisco Catalyst 3550 EMI + 2x Cisco Catalyst 2950, do tego jakiś TP-LINK (zwykły domowy).

@t3rmi: Nie trzeba mieć 20 urządzeń, aby coś przetestować, zrealizować jakiś scenariusz. Tam na zdjęciu są przełączniki, one były potrzebne do egzaminu CCNP: SWITCH, do ROUTE wykorzystałem symulator GNS3, i odpalałem do 10 Routerów (aby sprawdzić funkcjonalność min. BGP - protokół będący podstawą funkcjonowania Internetu).

@Keruuu3:
  • Odpowiedz
@.Sieciowiec:
@Seru: Prawda jest taka ze certy powyzej CCNP nie sa zbyt wiele warte gdy nie masz doswiadczenia. Jeśli ktos chce zacząć pracę w tym zawodzie - polecam zdac samo CCNA i znalezc robote jako 1.level . Pracuje w sieciach od prawie roku, mam ccna r&s, ccnp r&s, ccna voica, S z voice i cos tam ze ścieżki ccnp. Pracowalem za kijowe pieniadze ale za wszystko placil pracodawca. Teraz jest
  • Odpowiedz
@bubu8: do tego dochodza kwestie partnerskie - na golda firma musi miex ilus tam cieci, znam przybadki gdy zatrudniani ich do roboty ponizej kompetencji dla samego papierku...
  • Odpowiedz
@Pienio69: Moje pytanie dotyczyło @Sieciowiec
Sam znam branżę. Pracuje w niej od dłuższego czasu i stopniowo robiłem certy dopiero w pracy (na koszt pracodawcy). Żałuję jednak że tak długo trzymałem się studiów a nie od razu po inz do pracy ;)
  • Odpowiedz
Moge ze swoich doswiadczen dorzucic ze na początku CCNA wydawało mi sie czyms wielkim, pozniej okazalo sie ze prawie wszyscy to maja.To trochę taka sieciowa matura. Bez rzeczywistej pracy ze sprzetem wymagalo to dużej ilosci pracy w labie etc. Później voice i specjalizacja z ucce poszla na lajcie - odswierzenie teori a reszta to systemy z którymi sie pracuje na codzień.
  • Odpowiedz
@Seru: a ja obawiam sie ze przegialem w druga stronę - od razu po maturze do pracy i na studia zaoczne, mam niezależność ale szkoda mi trochę studenckiego życia...
  • Odpowiedz
@Sieciowiec: https://www.udemy.com/ccnpallinone/ podepnę się pod wątek i polecę ciekawy zestaw lekcji do CCNP i przy okazji pochwalę własnym labem

Przy okazji warto wspomnieć że na dniach (albo nawet już) zmieniły się wszystkie 3 egzaminy do CCNP. A co do sprzętu to najłatwiej go dostać na angielskim ebayu. U nas 2960 w sensownej cenie są nie do dostania.

A co do samej sieciówki to sprzęt Junipera jest moim zdaniem dekadę do
Morf - @Sieciowiec: https://www.udemy.com/ccnpallinone/ podepnę się pod wątek i polec...

źródło: comment_AonGPm8uhnuzOsxCk4XINdtH2DQrQrQj.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Morf: Teraz to tylko GNS3, testowałem przełączniki L3 i działa tak jak należy :-) Zresztą nawet CCIE jest już zwirtualizowany, teraz wystarczy tylko dobry serwer sobie kupić, aby był w stanie pociągnąć kilka symulowanych urządzeń.

Do utworzonej topologii w GNS3 sam zdalnie przez Neta wbijałem (przekierowanie portów + DDNS na jakimś Routerku domowym) i można coś zdziałać :-)

@Pienio69: Studia niestety nie wiele znaczą, ukończyłem dzienne inżynierskie z 5
  • Odpowiedz
@Sieciowiec: Jak ktoś ma zamiar iść w sieciówkę to wogóle nie polecam jakichkolwiek studiów. Cisco CCNA, CCNP do tego kursy Junipera, znajomość Pythona i można się spokojnie na rynku pracy odnaleźć. W ciągu 5 lat które trwają studia informatyczne można wystarczająco ogarnąć temat na 4-5k brutto na dzieńdobry.

No ale powyższe sprawdza się tylko wtedy gdy szukamy ogarniętego pracodawcy który sprawdza wiedzę a nie papierki ;)
  • Odpowiedz
@bubu8: A to zależy gdzie się pójdzie, na informatyce na Politechnice Poznańskiej (inżynierskiej + magisterskie z sieci i systemy rozproszone) telekomunikacji i samej sieciówki nie ma prawie wcale ;) Ale ogólny poziom bardzo dobry.
  • Odpowiedz
W Cisco mamy kilka specjalizacji: R&S, Voice (Collabolation), SP, Security, Data Center. CCNP/NA R&S w zasadzie jest podstawą do wszystkiego. Jak ktoś jest zainteresowany wrzucę listę książek, opiszę formę nauki, labowania.
A na studiach duży plus to taki, że np. ja mam dostęp do lab'a przez 3 dni w tygodniu po 8h, i mogę testować protokoły jakie tylko chcę, na kilkunastu urządzeniach Alcatel-Lucent'a, Cisco, Extreme Networks (oczywiście w ramach realizacji projektów na
  • Odpowiedz