Wpis z mikrobloga

Pamiętacie słynną latarnię we Wrocławiu, która nocą straszyła przechodniów? Roślina pokryła ją w taki sposób, że całość po zmroku przypominała przerażającą garbatą postać ze świecącymi oczami.
Ciekawe w sumie, co u niej teraz słychać...

Powiem wam, że ostatnio odwiedziłem, że tak to nazwę "Coś podobnego".
Buka, z Doliny Muminków, była to tajemnicza i samotna istota, która budziła strach i przerażenie u mieszkańców doliny. Taka właśnie Buka znajduje się w niewielkiej miejscowości Krobusz na Opolszczyźnie, ale jest zupełnie niegroźna.
Utworzona jest z zielonych liści bluszczu, które zostały na słupie tak uformowane, aby przypominały bajkową postać. Potocznie wszyscy nazywają ją Buką z Krobusza i jak widać, bardzo przypomina postać z Muminków. Właściciel zarządzający terenem zamieścił nawet dwie żarówki przypominające oczy, które ponoć świecą w nocy.

Zapraszam do obserwowania mojego tagu #szaryburekfoto pod którym wrzucam zdjęcia z miejsc mniej znanych lub opuszczonych.

Mój blog / Fanpage / Instagram

#fotografia #polska #ciekawostki #podrozujzwykopem #muminki
nightmeen - Pamiętacie słynną latarnię we Wrocławiu, która nocą straszyła przechodnió...

źródło: DSC_0879

Pobierz
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• Doceń
@Volantie: Jak zwykle, zamiast to wykorzystać i zbić na tym interes, to umysł Polaka nieskażony myślą przedsiębiorczą kazał ściąć bo wbrew przepisom i panowie służbiści prezes z kontrolem musieli się wykazać władzą.
  • Odpowiedz
@nightmeen: z kolei moj dziadek opowiadał, że mama go wysłała z baniakiem i koszykiem po mleko i jajka do wsi obok miasta (mieszkał na obrzeżach miasta). A że okolice zbal bardzo dobrze, to wybrał drogę wzdłuż lasu bo tak było najszybciej (nie było tam żadnej drogi, tylko granicą lasu i klepisko). Z tego co opowiadał grupa Niemców zaczęła do niego z daleka strzelać, on że strachu położył się w rowie
  • Odpowiedz