Wpis z mikrobloga

How I became Junior Ruby on Rails Developer with a bit of luck - czyli instrukcja dla wykopków, które by chciały robić w #programowanie i mieć 15k ;)

"One last point — don’t wear suit if you are going to company that develops Ruby on Rails applications, you will look stupid."

http://przemekmroczek.com/post/100924166600/how-i-became-junior-ruby-on-rails-developer-with-a

#ruby #rubyonrails #ror #webdev
normanos - How I became Junior Ruby on Rails Developer with a bit of luck - czyli ins...

źródło: comment_ZsTaMPTffYGM4BzCJ4efcNy9rqTK3fsc.jpg

Pobierz
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@normanos: Od 2 lat od czasu do czasu przeglądam oferty pracy RoR w Szczecinie i do tej pory była jedna, na seniora z dużego brytyjskiego korpo.

@go3: Polowanie? Myślałem, że RoR już umiera ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Teraz jest moda na nodejs i angulary
  • Odpowiedz
@go3: Backbone tez powoli umiera, został właśnie zastąpiony Angularem i Emberem. I pewnie za jakiś czas Polymer i React.js
  • Odpowiedz
@bonus:
Umierał, bo przez długi czas rozwój się zatrzymał. Teraz z Ruby 2 i Railsami 4 może się odbije.
A oferty cały czas są. Cały czas to dobra technologia na webdev, a on nie umiera. Plus utrzymanie starych projektów.
  • Odpowiedz
@Ragnarokk: Naukę backendu zaczynałem od RoR, ale kiedy zorientowałem się, że w moim regionie jest zero zapotrzebowanie i przesiadłem się na PHP. Muszę powiedzieć, że w RoR piszę się o niebo lepiej + super społeczność i narzędzia. Ciekawe kiedy frameworki w php osiągną ten poziom. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@bonus:
W RoR i samym Ruby pisze się świetnie. Ale są problemy z wydajnością (w czystym Ruby, w Railsach jest jeszcze gorzej, bo one ładują do środowiska setki niepotrzebnych najczęściej zależności), brak jest czasem dobrych bibliotek (np. do obsługi obrazków - jest jeden czasem ułomny paperclip i nie ma/nie znam nic lepszego). Obecnie jest ciężej z pracą - kiedyś dostawałem raz na 2 miesiące jakieś zaproszenie na rozmowę tylko dlatego,
  • Odpowiedz