Wpis z mikrobloga

@rzet: i o co chodzi ? i tak cała platforma obiera 350-400W, śmieszne liczby, przecież skądś musi być większa wydajność co nie ? i trzeba grzać w zimę bo grzejniki mają po 1500-2000W mocy, a PC może będzie tyle miał z 5 kartami graficznymi
  • Odpowiedz
przecież skądś musi być większa wydajność co nie ?

@Jurigag: Myślałem, że wyścig MHz mamy za sobą. Tym bardziej, że miniaturyzacja to mniejsze napięcia, mniejszy TDP. W teorii.

Z innej strony AMD zawsze grzało się mocno i normalna temp była o 10-20C większa niż u Intela.
  • Odpowiedz
@rzet: o czym ty mówisz ? jakieś źródło tego że grzało się mocno ? od kiedy intel robi gpu dedykowane ? przecież amd grzeje i grzało się tak samo jak nvidia.....
  • Odpowiedz
@rzet: poza tym hd 4870 i 4850 to były akurat karty wyjątkowe, bo amd postanowiło powalczyć masakrycznie ceną, hd 4850 kosztował 500 zł i miał wydajność kart nvidii za 700 zł, hd 4870 700-800 i wydajność kart nvidii po 1000 zł, na czymś musiały być cięcia więc postanowiono że na systemach chłodzenia i dlatego stostunkowo mocno się grzały bo referencyjne wersje miały biedne chłodzenia bardzo, w następnych seriach(58xx,68xx,78xx itd) znacznie
  • Odpowiedz
o czym ty mówisz ? jakieś źródło tego że grzało się mocno ? od kiedy intel robi gpu dedykowane ? przecież amd grzeje i grzało się tak samo jak nvidia.....

@Jurigag: AMD CPU. ATI to technologia AMD teraz, w tych samych miejscach budują/projektują.

Miałem AMD w polsce (K5, K6) oraz Intel (486 i teraz Core2Duo, iCory w
  • Odpowiedz
@rzet: na dzień dzisiejszy r9 270 za 640 r9 280x są za 800 zł, potem r9 290 za jakieś 1100 bodajże i gtx 970 za 1400, ale nie opłaca się aktualnie brać bo za 2-3 miesiące powinny być r9 380x i r9 370x, z pół roku trza będzie czekać na r9 390x, nowe karty w 20nm od amd, jak zwykle wprowadzają pierwsi nowe technologie z których reszta potem korzysta ;p
  • Odpowiedz
@rzet: Mam 7970 i temperatury puki co niziutkie jak na Radeona, jednak nowy procek dopiero dojdzie po spadku dolca więc będę mógł się pożegnać z 29*. A i prądu je niewiele więcej niż mój poprzedni pasyw Nvidia 7300GT
  • Odpowiedz