Wpis z mikrobloga

Mirki co myślicie o instalacji Linuxa przez januszainformatyki (jakim jestem) ? Ogólnie zaczynają mnie wkurzać wirusy, licencje, problemy na windowsie,. Głupi nie jestem, więc mogę się dokształcać w temacie, boję się tylko wpaść w coś czego bez specjalistycznej wiedzy i języka nie będę ogarniał.

To na czym mi najbardziej zależy to bezpieczeństwo i sprawność systemu. Netbooka używam przede wszystkim do siedzenia na necie, word, sporadycznie filmy, z gier nie korzystam. Z tego co widzę, na wykopie najwięcej się mówi o ubuntu i od tego chciałbym zacząć. Jakieś rady?

#informatyka #linux #pytanie
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Szczerbiec: ja piszę właśnie z linuxa Mint-a, polecam...wcześniej miałem Ubuntu...Mint to jest ulepszona wersja Ubuntu, tak można powiedzieć....wszystkie urządzenia i internet bez problemu, wiele darmowych programów, mało Ram zajmuje...w tej chwili mam 530 mb ramu a uruchomionych mam: 8 zakladek w firefox, Kadu, monitor systemu, dropboxa
  • Odpowiedz
@Szczerbiec: ;D Pobierz vmware player - tam ustawiasz wirtualną maszynę - tworzysz plik na dysku, przydzielasz suwakami zasoby i otwierasz w programie obraz linuxa - zachowuje się to jak prawdziwy komputer, ale w oknie ;D i możesz testowo sobie sprawdzić jak się instaluje i korzysta ;)
  • Odpowiedz
@Szczerbiec: Zamiast vmware prościej będzie na virtualbox (ale to moja opinia).

Zamiast Ubuntu proponowałbym Minta, Fedorę albo OpenSuse. Pościągaj potestuj na wirtualce (wydajność grafiki nie będzie reprezentatywna, wirtualki słabo sobie z tym radzą) i coś tam wybierz.
  • Odpowiedz
  • 2
Ale rad a jesze nikt nie powiedzial o #archlinux :) system ktory zrobi z ciebie linux guru co prawda wczesniej oswiejesz ale do gwiazdki powinnienes zinstalowac :D
  • Odpowiedz