Wpis z mikrobloga

Zapraszam do pierwszego odcinka o #scrum #agile w programiście na emigracji. Mój luźny komentarz do tej metody pracy. Do obserwowania/czarnolistowania wpisów kanału: #javadevmatt

Może się przydać paru osobom z #it #informatyka w #pracbaza

Dla tych którzy wolą czytać, niż słuchać: http://www.javadevmatt.pl/organizacja-pracy-czyli-scrum-w-praktyce/

To moja pierwsza próba dodania artykułu, a nie tylko wrzucenia filmiku. Na plus, czy minus?
JavaDevMatt - Zapraszam do pierwszego odcinka o #scrum #agile w programiście na emigr...
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nie chce mi sie oglądać wybacz :). Jestem w 100% za nie trzymaniem sie tego sztywnie. Autorzy tez uważają ze nie należy trzymać sie tego sztywnie.

Podoba mi sie idea codziennych spotkan.
  • Odpowiedz
@JavaDevMatt: jakie to musi byc smutne dla takiego przecietnego developera introwertyka, codziennie o ustalonej godzinie pieprzyc w koleczku co sie zrobilo co sie zrobi albo nie, jakas sekta czy kolko AA

czasami sobie mysle ze programowanie to sztuka a nie praca, to zawod ktorego nie rozumieja stare lesne dziadki i ludzie po 40tce obecni, to cos co samo sie regulowalo i od lat dzialalo i przyszly jakies zjeb... ktore musialy
  • Odpowiedz
@bazingaxl: postaraj się ogarnąć parę różnych zespołów, bez jakiejkolwiek stałej metodyki pracy. :D Niewykonalne. Jeszcze rok temu myślałem podobnie jak opisałeś, ale jednak od paru miesięcy myślę inaczej. Jest to dosyć wygodny system, jeśli stosujemy go w odpowiedni sposób. Alternatywą jest chaos i jeden wielki random. ;)
  • Odpowiedz
@JavaDevMatt: ja bym chętnie obejrzał jeszcze jeden odcinek o scrumie, bardziej pokazujący samą ideę, co nam daje ta metodyka, podział na role i to wszystko opowiedziane na przykładach z firmy, w której pracujesz, żeby było widać jak dane aspekty pracy w scrumie są realizowane, a co na przykład jest robione inaczej.

skoro i tak masz już gotowe notatki... to nagrywaj! :D
  • Odpowiedz
@JavaDevMatt: no to juz znacznie lepiej :) z filmu wynikalo ze stoicie w koleczku i kazdy po kolei dzien w dzien raportuje swoj dzien przez co traci sie 1-2h na biurokracje, czysta paranoja by to byla przy apce androidowej
  • Odpowiedz
kazdy po kolei dzien w dzien raportuje swoj dzien przez co traci sie 1-2h na biurokracje

@bazingaxl: cały zespół: 5 do 8 osób ma na to spotkanie 15 minut zaplanowane. Chodzi o bardzo krótką komunikację, by każdy wiedział co kto robi. Wychodzi 1-2 minuty gadania od osoby.
  • Odpowiedz