Mirki , jest ktoś kto się zna trochę na interpretacji wyników morfologii?
Miesiąc temu miałem robiona i wszystkie wyniki były w normie . W miedzyczasie brałem antybiotyk "cipronex " przez 10dni na bakterie w jelitach . 3 tygodnie temu przestałem brać antybiotyk ,a tydzień temu probiotyk. Dzisiaj zrobiłem ponownie badania i cała morfologia wyszła średnio z tego co widzę. Do lekarza wizyta dopiero w środę, a do tego czasu będę myslal .
Addek15 - Mirki , jest ktoś kto się zna trochę na interpretacji wyników morfologii?
M...

źródło: temp_file994004349579516471

Pobierz
@Addek15:

Ja bym się tym nie martwił, zwłaszcza że w pierwszej morfologii miałeś je w normie. Pokaż lekarzowi wyniki, ale stawiam, że on też się jakoś szczególnie nie przejmie. Infekcja faktycznie - wyleczona.
  • Odpowiedz
Mirki wczoraj dostałem od gastrologa antybiotyk Cipronex 500 po 2 tabletki przez 10dni bo w posiewie kału wyszla mi bakteria w jelitach ( na antybiogramie wyszedł, że najlepiej reaguje na cyprofloksacyne) I pytałem jej czy moge ćwiczyć i powiedziała, że tak . Wczoraj wyczytałem jednak na internecie ,że ten lek źle działa na stawy i ścięgna i w necie wszędzie odradzają cwiczenie do brania antybiotyku bo antybiotyk sam w sobie osłabia organizm.
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Witam, na wymazie bakteriologicznym pobranym z jamy ustnej wykryto u mnie bakterie:
Actinomyces spp. (++) (beztlenowa bakteria)- Promienica.
Wymaz z języka (tam z tyłu). Dostałem lekogram, gdzie stwierdzono, że bakteria ta może być wrażliwa na Penicylinę, Ampicylinę, Amoksycylinę/kwas klawulanowy, Klindymacyne i Wankomycynę. Na powszechnie znany metronidazol wykazuje oporność.
Czy ktoś może miał taką bakterię i wie może jak to leczyć skutecznie. Jak wiadomo to bakteria ropotwórcza (nie mam zaawansowanej formy, bo nie mam guzków ropnych w tkance języka, czy sączących się ropnych przetok, ale jednak bakteria ta jest i daje uczucie nieświeżości.
Wiem też, że wchodzi w skład naturalnej flory fizjologicznej jamy ustnej, ale u mnie występuje jej znaczny przerost. Za każdą informację bardzo dziękuję.
via mirko.proBOT
  • 1
Anonim (nie OP): @programista15cm brzmi ciekawie, cena też niemała. Nie znałem tego wcześniej. W jaki sposób peptydy tego typu pomogłyby mi w pozbyciu się bakterii z tyłu języka? CRP<1, ciągle mam z tyłu głowy, że odczuwam to miejsce z tyłu na języku. - więc raczej "telepatyczne" objawy (może i psychosomatyczne), ale organoleptycznie da się wyczuć po przetarciu np. chusteczką tej części języka. Płukanki i inne specyfiki działają chwilowo. Wiele osób
  • Odpowiedz
Czy Można Palić Marihuanę Podczas Stosowania Antybiotyku? Możesz używać marihuany z jednego z dwóch powodów: rekreacyjnego lub leczniczego. Jeśli jesteś użytkownikiem rekreacyjnym, rzucenie palenia podczas przyjmowania antybiotyków może być niewygodne. Ale oczywiście zależy to od danej osoby. Podczas gdy niektórzy ludzie mogą natychmiast przestać, innym… no cóż, jest im ciężko....https://highstore.pl/czy-mozna-palic-marihuane-podczas-stosowania-antybiotyku/

#marihuana #sadzicpaliczalegalizowac #paleniemarihuany #ziolo #antybiotyk #highstore
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@smooker: fajne
Ja sam sobie zazwyczaj robilem mieszankę imbiru, czosnku, cytryny i miodu, ale twoja propozycja to kilka półek wyżej ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
Mirki, dostałem 2 dni temu od lekarza antybiotyk na kaszel itp. itd. - Amoksiklav na 7 dni (test na covid negatywny). Pech chciał, że dziś mamy sylwestra, a ja co 12h mam brać 1 tabletkę i zastanawia mnie to czy mogę napić się z 2 piwka na sylwku czy całkowicie odpuścić picie?

#lekarz #leki #antybiotyk #alkohol #sylwester
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@kilah: No wiem, że kusi. Dlatego ja nigdy nie przekroczyłem granicy picia z antybiotykiem, nawet trochę. Za dużą mam tendencję do wpadania w nałogi, żeby alko dyktowało mi cokolwiek.
Ale oczywiście to twoje sumienie. Dużo moich znajomych piło w trakcie antybiotyku i zero dolegliwości. Znajomego lekarza się zapytałem, to mówił, że przy większości antybiotyków nic Ci się nie stanie, chyba że walisz tygodniowy ciąg, to wątroba może oberwać
  • Odpowiedz
#anonimowemirkowyznania
Po przeziębieniu od 3 tygodni mam suchy kaszel, do przedwczoraj miałem ucisk z prawej strony przy głębokim wdechu. Brałem sobie syrop z cebuli na początku, teraz levopront. Lekarka bez zbadania dała mi sumamed 500 i powiedziala ze to pewnie krztusiec i mam sobie zrobić badanie na krztusiec prywatnie. Jednak nie mam żadnych objawów krztuśca tylko ciągle suchy kaszel. Stosuje cetyryzyne codziennie na alergie. Co to może być?
#zdrowie #kaszel #medycyna #choroba #antybiotyk #alergia

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
@Goscmajowy: paracetamol nie wyleczy cie z choroby leczenie objawowe to nie to samo co wyleczenie - leki przeciw gorączkowe takie jak paracetamol łagodza temperature i ból które są wynikiem infekcji, antybiotyk usuwa tę przyczynę. Jak nie bierzesz już leków przeciwbólowych a objawy ustępują to bym brał do końca i czekał na koniec terapii. Potem kontrola u lekarza, jak się utrzyma stan zapalny to zrób wymaz z gardła, lekarz dobierze antybiotyk
  • Odpowiedz
Charakteropatie polekowe:
"W ostatnich dziesięcioleciach wprowadzono do użytku medycyny szereg leków, które w swoim działaniu ubocznym atakują system nerwowy, pozostawiając w nim trwałe ślady. Na tych dyskretnych zazwyczaj upośledzeniach narastają z czasem zmiany charakteru społecznie nieraz bardzo szkodliwe. Lekiem bardzo niebezpiecznym okazała się streptomycyna i dlatego w niektórych krajach ograniczono jej stosowanie w większych dawkach.
Leki cytostatyczne, stosowane do zwalczania chorób nowotworowych, atakują często filogenetycznie starszą tkankę mózgową główny nośnik podłoża instynktowego
https://www.focus.pl/artykul/mieszaja-nam-w-glowach-leki?page=2

"W przypadkach skrajnie silnych zaburzeń osobowości, leczące się statynami osoby stawały się bardzo drażliwe, agresywne wobec innych, groziły im, przyznawały się wręcz do morderczych myśli, nękały je koszmary nocne. Niektórzy ryzykownie zachowywali się za kierownicą. Zmiany w zachowaniu narażały na szwank ich kariery zawodowe i małżeństwa, ale też stanowiły zagrożenie dla nich
samych – część badanych próbowała popełnić samobójstwo. Na łamach czasopisma „Drug Safety – Case Reports” dr Golomb zaprezentowała 12 przypadków osób z bardzo gwałtownymi objawami ubocznymi. Zaburzenia osobowości szybko ustępowały, gdy badany przestawał przyjmować statyny. W kilku przypadkach, gdy wznowiono terapię, objawy powróciły. – Obawiamy się cholesterolu, ale poza tym, że powoduje zmiany miażdżycowe, pełni też liczne różnorodne funkcje fizjologiczne. Wyłączając lekami enzymy biorące udział w jego syntezie, możemy zmieniać nasze psychiczne funkcjonowanie – podkreśla dr Woroń. – Jednak zawsze należy pamiętać, że korzyści z prawidłowego przyjmowania leków znacznie przewyższają ryzyko psychicznych skutków ubocznych. W wielu
sytuacjach lekarz nie może zaproponować pacjentowi innych środków, które byłyby wolne od działań niepożądanych. Ponadto ci, którzy muszą brać statyny, zwykle przyjmują także na stałe inne leki.

Skutki
  • Odpowiedz
https://www.focus.pl/artykul/mieszaja-nam-w-glowach-leki?page=3

ANTYKONCEPCJA: ZABURZENIA PAMIĘCI

"Te ostatnie zaburzenia wywołują także doustne środki antykoncepcyjne. Kobieta przyjmująca syntetyczne hormony lepiej zapamiętuje informacje czy wydarzenia, z którymi wiążą się emocje, natomiast ta, która nie bierze pigułki, lepiej pamięta szczegóły. Ale, jak uspokaja autorka badania Shawn Nielsen z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Irvine, hormonalna antykoncepcja nie pogarsza pamięci, a jedynie zmienia rodzaj informacji, które są trwalej przechowywane. To odkrycie nie zdziwiło neurobiologa prof. Larriego Cahilla, który od ponad dekady bada różnice między męską i kobiecą pamięcią. Pigułka obniża poziom hormonów płciowych estrogenu i progesteronu, a te właśnie hormony w badaniach prowadzonych w jego laboratorium powiązano z kobiecym sposobem zapamiętywania, za który odpowiada lewa półkula mózgu. Tymczasem mężczyźni bardziej polegają na prawej półkuli.

Badania
  • Odpowiedz