Drugi chleb w życiu ( ͡°͜ʖ͡°) Mąka pszenna 750 60%-65%. Reszta mąka żytnia 2000, woda i trochę soli. Zakwas (żytni) zrobiłem sam jakieś 1,5 tygodnia temu, użyłem również do żurku na wielkanoc. Robione w naczyniu żaroodpornym pierwsze 20min 230°C pod przykryciem i jeszcze 25min bez przykrycia w 210°C #bojowkapiekarska
Jak na drugi chleb wysoko celujesz. Takie chleby nie wybaczają błędów. Moja rada, jeśli używasz żytniej mąki tov daj zakwas, wagowo niech stanowi ze 20% mąk, ale już normalnej nie dosypujesz, tym bardziej razowej. Reszta to pszenna. I daj z 5g drożdży, pewniej urosnie a ciasto nie będzie kwaśne. Hydratacja do 65% daje ciasto z którym się dobrze pracuje, 70% jest już wyzwaniem dla początkującego.
Służy to do odpowietrzania+pobierania próbki z układu wypełnionego silikonem. Nie ma żadnych numerów nabitych a producent maszyny mówi, ze nie wie skąd mieli taki zawór, ale już takich nie maja.
@ruup: taki pro tip - jak złożysz koszyk w morele i wybierzesz opcje zapisz koszyk, udostępnisz link to jest łatwiej to przeglądać bo teraz nie za bardzo by mi się chciało szukać np. specyfikacji płyty głównej na moreleach przez wyszukiwarkę a tak cyk i mam link
Kurde mirki zapomniałem o urodzinach siostry, które są dzisiaj. Jest gdzieś jeszcze możliwość zamówienia np poczty balonowej tak żeby mieć pewność że dojdzie dzisiaj? Chodzi o #krakow
Czy możecie polecić jakąś trasę dobrą na trening szosowy dla początkującego na północy #wroclaw? Tak powiedzmy żeby 10-15 km chociaż było w jedną stronę? Ewentualnie gdzieś indziej skąd można wystartować w mieście lub na obrzeżach i kierować się na przedmieścia z małym ruchem i dobrą nawierzchnią. Trasa na Trzebnice przez drogę nr 5 chyba odpada bo widzę, że jest wzdłuż niej brukowana ścieżka?
Prędkość poczty polskiej mnie powala. Wczoraj w mojej skrzynce pocztowej paczka nadana 13-08 szła 10 dni roboczych. Odległość z adresu na adres 13 km xD PRIORYTET xD
Mąka pszenna 750 60%-65%.
Reszta mąka żytnia 2000, woda i trochę soli.
Zakwas (żytni) zrobiłem sam jakieś 1,5 tygodnia temu, użyłem również do żurku na wielkanoc.
Robione w naczyniu żaroodpornym pierwsze 20min 230°C pod przykryciem i jeszcze 25min bez przykrycia w 210°C
#bojowkapiekarska
źródło: comment_1586891080whzRlsqhqeWXwWyEM0Wuo4.jpg
PobierzMoja rada, jeśli używasz żytniej mąki tov daj zakwas, wagowo niech stanowi ze 20% mąk, ale już normalnej nie dosypujesz, tym bardziej razowej.
Reszta to pszenna.
I daj z 5g drożdży, pewniej urosnie a ciasto nie będzie kwaśne. Hydratacja do 65% daje ciasto z którym się dobrze pracuje, 70% jest już wyzwaniem dla początkującego.
Polecam kupić książkę chleb Hamelmana, tam jest