Policzył, ile warte są banknoty Polski i stworzył cennik
Grzegorz Gucwa z Krakowa wykonał tytaniczną i mozolną pracę. Przejrzał wszystkie aukcje banknotów polskich i stworzył ich cennik.
z- 0
- #
- #
- #
- #
- #
- #
Grzegorz Gucwa z Krakowa wykonał tytaniczną i mozolną pracę. Przejrzał wszystkie aukcje banknotów polskich i stworzył ich cennik.
zDaniel spod Wrocławia kawałki drewna zamienia w małe arcydzieła. Żołnierzyki, postacie historyczne i te zupełnie wymyślone przez niego - wszystkie dumnie ozdabiają ściany i półki. Ogrom pracy i wielka pasja do rzeźbienia w drewnie zaowocowały ogromną kolekcją.
zKrzysztof to człowiek, który ponad 25 lat temu podjął odważną decyzję, by zamieszkać w górach i prowadzić schronisko w Kudłaczach. Jego życie to nieustanna praca, trwająca niemal 24 godziny na dobę, ale to właśnie ta bliskość z naturą i radość, jaką czerpią odwiedzający turyści, dodają mu sił i moty
zPani Wanda to prawdziwa legenda Krakowskiego Kazimierza, której zapiekanki zdobyły serca zarówno mieszkańców, jak i turystów. Od lat tworzy swoje kulinarne dzieła z niezmienną pasją. Pani Wanda znana jest z bezkompromisowego podejścia do jakości jej zapiekanki zawsze muszą być idealnie chrupiące,
zPan Wiesław przy ul. Spółdzielców w Krakowie od 1991r. prowadzi zakład w którym naprawia drobny sprzęt AGD. Odkurzacze, żelazka czy ekspresy do kawy nie mają przed nim tajemnic. Postawił na nogi tysiące urządzeń, nie ważne czy 5-cio, czy 30-letnich. Jak sam twierdzi w tym fachu najważniejsza jest wi
zPod Olsztynem zostaliśmy zaproszeni na wyjątkową degustację gdzie Jacek Łomżyński, połączył teorię z wieloletnią praktyką i opracował wraz z synem innowacyjne metody produkcji i przetwórstwa wędlin. To właśnie do Bastionu Smaku zajrzeliśmy z kamerą, aby przyjrzeć się z bliska, jak powstają ich natur
z14-letni Piotr Sarapata z Kalwarii Zebrzydowskiej kilka lat temu naprawiał motorynkę. Praca przy tym pojeździe tam bardzo go zafascynowała, że chciał więcej. Wygrzebał z piwnicy mały rower, na którym jeździła jego mama i też go naprawił. Dziś ma w garażu piękną kolekcje rowerów PRL-u i kilka motorow
zMikołaja, Rykowski trzy lata temu otwierał w Warszawie sklep socjalny w którym można kupić mnóstwo artykułów spożywczych nawet 70% taniej. Dziś odwiedziliśmy go w niezwykłym miejscu. Ministerstwo do spraw samotności to przestrzeń stworzona z myślą o samotnych ludziach niezależnie od wieku. Tu można
zZapraszamy na przepyszne, delikatne i kruche rurki z prawdziwą bitą śmietaną, wypiekane z wielką pasją. Bo jak inaczej nazwać inaczej pracę osób, które wypiekają je od 40 lat z takim uśmiechem na twarzy? Pani Ewa, właścicielka lokalu przy Wolskiej twierdzi, że sekretem cukierni jest to, że rurki są
zTomek spod Wrocławia prowadzi z całą rodziną hodowlę drobiu. Jako jeden z niewielu hodowców w Polsce buduje i wykorzystuje mobilne kurniki, dzięki którym ptaki codziennie mają dostęp do świeżej trawy. Tu wszystko dzieje się wolniej, a ptaki żyją nawet 16 tygodni. Żywią się ekologiczną paszą, trawami
zPana Wacława Milewskiego do naszego programu zgłosił wnuk Karol Milewski. Pan Wacław jest samoukiem i od niemal 80 lat prowadzi własny warsztat mechaniczny. Mimo swojego wieku wciąż jest aktywny zawodowo, a na kolejne zlecenie reaguje entuzjastycznie. - Gdy dziadek ma robić coś nowego od razu świeca
zPani Joanna pracuje od 45 lat w sklepie z elektryką. Tak pokochała swoją pracę, ze sklep stał się dla niej "pierwszym domem" - w drugim tylko się śpi - śmieje się właścicielka. I chociaż klienci chwalą klimat sklepu i bardzo miłą obsługę pani Joanna z wielkim żalem przyznaje, że sklep niestety umier
zW starym mieście spotkaliśmy zakład pana Mariana Bąkowskiego - najstarszego, wciąż działającego warszawskiego rękawicznika. Z początku nie do końca był przekonany czy chce abyśmy wyciągnęli z auta kamerę, ale po kilku minutach zaczął nam opowiadać o swoim zawodzie i swojej wielkiej pasji do tego umi
zZofia Kosińska - wnuczka pierwszej właścicielki lokalu, która prowadzi Restauracja Murzynek, która znajduje się na ul. Nowomiejskiej 1. pokazała nam legendarny przysmak stolicy. Bułkę z pieczarkami wymyślono w latach 60 i do tej pory ma liczne grono odbiorców. Zosia uważa, że duch jej babci wciąż cz
zUlubione lody krakowian, owiane legendą, za którymi w upalny dzień trzeba odstać swoje w dłuuuuugiej kolejce. Stanisław Sarga, właściciel lodziarni, twórca przepisu i sukcesu tradycyjnych lodów uchylił nam rąbka tajemnicy. Wspaniała ekipa za ladą, przemiły właściciel i ogromne serce do pracy, które
zPiotrek, prowadzi grilla "na wypasie" Grill maNHattan B.B.Q w Nowej Hucie. Przepyszna kiełbaska i idealnie przyprawiona karkóweczka, czy wędzona ryba. Piotr jest zawodowym kucharzem a przygodę z własną gastronomią zaczął od.. bezrobocia. Pomysł z grillem to strzał w dziesiątkę.
zU Pana Jana z Tomic można cofnąć się w czasie o kilkadziesiąt lat. Setki starych narzędzi zdobią ściany stodoły, wszystko w idealnym stanie, sprawne i gotowe do użycia. Jak to się dzieje, ze 100-letnie heble czy piłki lśnią jak nowe? Pan Jan szuka starych narzędzi a potem daje im drugie życie. Wszys
zMirosław Szczałba od 27 lat zajmuje się drykowaniem. Specjalizuje się w wyrobach na zamówienie takich jak: części do aut zabytkowych, instrumentów elementy do żaglowców , jachtów, oprawy zegarów , lampy , platery , kule na wieże ratuszowe ,pałacowe oraz naczynia liturgiczne.
zU podnóża zamku w Chęcinach jest niezwykły zakład szewski. Grzegorz Klamka, który go prowadzi swoim talentem i doświadczeniem przekracza granice zwykłego szewstwa. Nie tylko naprawia, ale i tworzy - od prac kaletniczych, przez rymarskie, cholewkarskie, aż po tapicerskie. Jak sam przyznaje, ze skóry
zBeza to niby takie zwykłe ciastko. Po wizycie w domu Sebastian Gabryś człowiek uświadamia sobie, deser może być czymś więcej niż tylko słodkim przysmakiem. Razem ze swoją żoną Renią w Myślenicach pod Krakowem stworzyli dom Bezy Polskiej
zWykop.pl