Jedz skorupki jaj! Są znacznie lepsze niż suplementy
![Jedz skorupki jaj! Są znacznie lepsze niż suplementy](https://wykop.pl/cdn/c3397993/link_0ewaTvnxTpf7nEYQHDXRD1tETHbDfbTF,w220h142.jpg)
Wapń, cynk, żelazo, fluor - w skorupce jajka jest ponad 27 minerałów niezbędnych dla naszego organizmu. W te Święta jedzmy jajka w całości!
z- 179
- #
- #
- #
- #
- #
- #
Wapń, cynk, żelazo, fluor - w skorupce jajka jest ponad 27 minerałów niezbędnych dla naszego organizmu. W te Święta jedzmy jajka w całości!
zNawet 700 ton – tyle ślimaków jesteśmy w stanie wyprodukować w ciągu roku, z czego większość eksportujemy. Francuzi się oburzają, a my liczymy zyski – aż 90 proc. ich narodowego specjału pochodzi z Polski.
zZaskocz rodzinę na święta chlebem domowej roboty. Nasz przepis nie wymaga specjalistycznej wiedzy ani akcesoriów – wystarczą składniki, forma, piekarnik i odrobina cierpliwości.
zSkoro wiosna, to Wielkanoc, jak Wielkanoc, to jaja, a więc również majonez – tylko który? Czy Winiary rzeczywiście zasługują na swoją popularność, a Hellmann's na znaczek „Nr 1. na świecie”?
zNie trzeba już zabierać dziecka do teatru, jak w „Misiu” Barei, żeby pokazać mu, jak wygląda baleron. Problem w tym, że wędliny dostępne w sklepach są często naszpikowane chemią. Dobrą kiełbasę lub szynkę możemy zrobić w domu bez specjalnego pomieszczenia czy wyszukanych narzędzi.
zPrawdziwy miód jest wypierany ze sklepów przez chińskie wyroby miodopodobne, ale na szczęście można zrobić go samemu. I nie jest to trudne a bardzo kosztowne. Podpowiadamy w jaki sposób założyć własną pasiekę.
zPolacy w tłusty czwartek najchętniej objadają się pączkami ze słodkim nadzieniem, ale na staropolskich stołach królowały te nadziewane słoniną i wódką, serwowane w towarzystwie tłustych mięs.
zTo nie GMO, choć pomysł u wielu może wywołać gęsią skórkę. Naturalne krzyżówki owoców tworzone przez biotechnologów są całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia, a jedyne, czego możemy się obawiać to ich specyficznego smaku.
zSchab, żeberka, polędwica, karkówka i boczek na dokładkę – na tym wyliczeniu najczęściej kończy się nasza mięsna wiedza, choć zarówno wieprzowina, jak i wołowina dzielą się na znacznie więcej części o różnym przeznaczeniu. Ich znajomość to...
zIle kosztują takie auta, jak drogie jest wyposażenie i w jakie żarcie warto inwestować.
zSos barbecue przyrządzali już starożytni Chińczycy, Ludwik XV zajadał się beszamelem, a sos tatarski nie ma nic wspólnego z Tatarami. Najpopularniejsze sosy mają barwą i długą historię, dodającą smaku daniom, w których się pojawiają.
zWyroby z Bolesławca to przypadek spod znaku „cudze chwalicie, swego nie znacie”. W Polsce ceramiczne naczynia wciąż uchodzą za przaśne i powoli zyskują miłośników, ale za granicą są naszym hitem eksportowym. Wyroby bolesławieckie królują nie...
zMarmoladę znajdziemy w pączkach, konfiturę w herbacie, a dżem i powidła królują na kanapkach. Te cztery odmiany owocowych przetworów różni jednak znacznie więcej niż nazwy, a ich nowo odkryty krewniak – chutney, wzbogaca rodzinę swojskich...
zCzy wiecie, żemarchewka pomarańczowa (ta którą znamy) jest niczym innym jak mutacją? Wcześniej na stołach królowała przede wszystkim odmiana w kolorze... fioletowym. Nasza marchew wyhodowana została przez holenderskich rolników w XVI wieku. Może stąd ten pomarańcz :)
zW erze sushi i hummusa zapomnieliśmy trochę o naszym najlepszym daniu - pierogach. Na mazowszu pierogi z koniakiem, na kresach ze śledziem czy kurczakiem, na lubelszczyźnie z suszoną miętą. Polskie regionalne pierogi zdecydowanie są nadziewane z fantazją :)
zczy kandyzowany imbir z Gry o Tron. Kilka prostych przepisów z kultowych seriali :)
zKałasznikow
od 21.12.2014
Rocznica
od 01.12.2022
Wykop.pl
Podróże
Gospodarka
Ukraina
Technologia
Motoryzacja
Sport
Rozrywka
Informacje
Ciekawostki