Problemem foodtrucków w Polsce jest prawo. Przyszły one do nas z USA, gdzie ich urok polega na tym, że po wykupieniu licencji, mogą sprzedawać jedzenie wszędzie tam, gdzie mogą legalne zaparkować - więc foodtrucki jeżdzą po mieście, pomiędzy uczelniami, biurami, stadionami itp.
W Polsce niestety takie opcji nie ma - albo się wynajmuje konkretne miejsce od zarządcy dróg albo staje na jakimś prywatnym placu po podpisaniu umowy z właścicielem. Takie foodtrucki więc
mogą sprzedawać jedzenie wszędzie tam, gdzie mogą legalne zaparkować
Nie mogą. Jedne miasta wyznaczają strefy z miejscami parkingowymi, inne ograniczają liczbę wydawanych licencji, jeszcze inne zezwalają na ustawianie food trucków tylko na prywatnych posesjach. Istnieje również wiele dodatkowych obostrzeń - od ograniczenia czasu postoju (różnie, od 45 minut do kilku godzin; przeważnie 2 godziny), poprzez zapewnienie bliskości toalety publicznej na zakazie ustawiania wozu w pobliżu lokalu gastronomicznego skończywszy.
@Bienio: To raczej działa na zasadzie sklepu niż restauracji. @fidelxxx: Jak to w USA, wszystko zależy od stanu - każdy ma własne prawa. Niektóre pozwalają stawać wszędzie, inne zabraniają tak jak piszesz np. w odległości x metrów od regularnych restauracji, inne np. pozwalają stać maksymalnie xx minut itp. itd. Ale w miastach gdzie food trucki są popularne to najczęściej mogą właśnie jeździć po mieście, co właśnie nadaje im uroku i
Przy takich mniej lub bardziej błyskotliwych pomysłach na biznes przydawałyby się statystyki mówiące ile z takich firm potrafi przetrwać pierwszy rok, dwa. O porównywaniu ze "średnią krajową przetrwania nowo otwartych firm" już nawet nie wspominam.
@eaxene: przynajmniej ruszyli dupsko i wzięli się za otwarcie czegoś własnego. Sami wszystko zmodyfikowali, jak widać znaleźli tez sposób na darmową reklamę w internecie. nie siedzą czekając aż amazon przywiezie pracę za 1600
@rzydoMasonerya: no wlasnie, kiedys chciałem wdrożyć cos takiego w Polsce i dostałem odpowiedz odmowną z sanepidu ponieważ foodtruck nie miał dostępu do bieżącej wody.. Ciekawe czy kolesie sie podpinaja do hydrantu ?!
@LowcaAndroidow: PREKURSORZY od ponad 20 lat. A nie jakieś tam pedalskie burgery z rukolą + typowy klient ulizany drwal w rurkach robiący 30 zdjęć jedzenia zanim ugryzie. #!$%@?Ć.
Foodtruck to w języku plebsu tak zwana mała gastronomia. Co gorsza nawet obwoźna - takie słowo też język polski zna. Ale jak widać nie tylko dziennikarze są trochę oderwani od świata - autorzy nazwy "happy little truck" stoją zaraz za nimi.
@robert-hernsztadt-bk: miasta turystyczne. Mieszka w Karpaczu, więc to miasto będzie głównie obstawiane, później Jelenia Góra i Szklarska Poręba. Podawane będą burgery premium z wołowiny z niecodziennymi dodatkami i pieczywem pieczonym na miejscu.
Kluczem do sukcesu okazała się unikatowość oferty, bo pizza serwowana z trucka to rzadkość. – Z tego co wiemy jesteśmy jedyną taką pizzerią w kraju – foodtruckiem z wmontowanym piecem opalanym drewnem, a nie gazowym – mówi Maciej Gibowski.
@galuf: co więcej we Wrocławiu (w tym samym mieście co oni) wiele lat przed nimi zaczęła działać pizzeria w foodtrucku pizzamobile.pl, która co więcej ma oryginalne i dedykowane do gastronomii auto. Coś chyba panowie się zagalopowali z tą swoją oryginalnością.
Komentarze (76)
najlepsze
W Polsce niestety takie opcji nie ma - albo się wynajmuje konkretne miejsce od zarządcy dróg albo staje na jakimś prywatnym placu po podpisaniu umowy z właścicielem. Takie foodtrucki więc
Nie mogą. Jedne miasta wyznaczają strefy z miejscami parkingowymi, inne ograniczają liczbę wydawanych licencji, jeszcze inne zezwalają na ustawianie food trucków tylko na prywatnych posesjach. Istnieje również wiele dodatkowych obostrzeń - od ograniczenia czasu postoju (różnie, od 45 minut do kilku godzin; przeważnie 2 godziny), poprzez zapewnienie bliskości toalety publicznej na zakazie ustawiania wozu w pobliżu lokalu gastronomicznego skończywszy.
@fidelxxx: Jak to w USA, wszystko zależy od stanu - każdy ma własne prawa. Niektóre pozwalają stawać wszędzie, inne zabraniają tak jak piszesz np. w odległości x metrów od regularnych restauracji, inne np. pozwalają stać maksymalnie xx minut itp. itd.
Ale w miastach gdzie food trucki są popularne to najczęściej mogą właśnie jeździć po mieście, co właśnie nadaje im uroku i
Kto głupio i nieostrożnie ryzykuje, ten kończy pod mostem
~ @eaxene przed chwilą.
@normanos: to tak ładnie brzmi, tak bardzo #zagranico
źródło: comment_OgTjsS9t0RYndJbwMZwR8ciIIDnFoTBC.jpg
Pobierzźródło: comment_a4S7KrbL92NHu9Ws0F4mZBckT579cLcy.jpg
Pobierzźródło: comment_bcx0Qo5dMJNKS6rG0QMztrgHFBsrsuUO.jpg
PobierzNie mają jedynego takiego trucka w Polsce
Coś chyba panowie się zagalopowali z tą swoją oryginalnością.
Obejrzec film "Chef". / po polsku durnie tlumaczone na "szef"