Do jakiego ciśnienia wytrzymują normalne butelki zwrotne? Mam na myśli te po żywcach, tyskich, żubrach, warkach itp. ( rodzina dba u mnie o zaopatrzenie w szkło na krafty ( ͡º͜ʖ͡º) ). Maksymalne ciśnienie w jakie celowałem to 2,7 vol CO2, gdy strzeliła pierwsza butelka (nie wiem czy ubita, czy to blisko granicy) całość szybko schłodziłem i w trybie przyśpieszonym się pozbyłem (✌゚∀゚
@stout2137: a i tak mi się kiedyś zdarzyło, więc nie jestem bez winy ( ͡º͜ʖ͡º) z tej partii tylko jedna strzeliła ( i jedyna w mojej karierze ), choć wyraźny huk przy otwieraniu piwa i rozwalona butelka skierowały mnie w kierunku niższego nagazowania :p
Ostatnio pytałem się o drożdże WildBrew™ PHILLY SOUR (Lachancea thermotolerans), po 1.5 tyg burzliwej fermentacji stwierdzam że zdecydowanie potrafią one zakwasić p--o. Aktualny odczyt pH 3,3, szczerze chyba będzie trzeba dosłodzić, bo aż takiego kwasu się nie spodziewałem ʕ•ᴥ•ʔ #piwowarstwo
@lukaschels: Nie słyszałem nigdy o jakiś ograniczeniach, to zwykły cukier, więc jak zrobi się w miarę sterylny jego roztwór nie powinno być problemu. Jedynym problemem jaki przychodzi mi do głowy jest wymieszanie tego bez zbytniego napowietrzania
@lukaschels: gdy zrobię to mogę Ci dać znać na jaki dodatek się ostatecznie zdecydowałem, żebyś miał jakieś widełki. Tylko to prawdopodobnie przyszły weekend, myślę że jeszcze coś dojedza z 5 blg
Fermentowaliście kiedyś z zastosowaniem drożdży WildBrew™ PHILLY SOUR (Lachancea thermotolerans ) ?. Zastanawiam się konkretnie nad nagazowaniem w butelkach. Mieliście jakieś problemy? Brzeczka ~15BLG, ~30 IBU, 11 g suchych drożdży na 22L brzeczki. Producent teoretycznie zaleca użycie dodatkowego szczepu w celu nagazowania ( mam akurat dodatkową saszetkę US-05, ale trochę żal mi ją zużywać ). #piwowarstwo
@jmyung: Aktualnie robię zwykła sour IPA by sprawdzić do czego te drożdże same z siebie się nadają. Zastanawiam się dlaczego Bartek Filipiuk dodał do drożdży Lachancea laktozę? Czy dla podbicia słodyczy, czy pomylił laktozę z glukozą w przypadku tych drożdży (raczej nie fermentują one laktozy, glukoza w środowisku daje aromat morelowy jeśli dobrze pamiętam) ? Drożdże te bardzo szybko obumierają w środowisku, więc myślę by jak najszybciej to butelkować (~1,5
Czy mogę używać ładowarki z huawei matebooka 14, power delivery 65w do ładowania Xiaomi mi 10? Niby mógłbym po prostu podłączyć, ale trochę się cykam ¯\_(ツ)_/¯ Teoretycznie Xiaomi obsługuje quick charge 4.0+ I z tego co znalazłem standard jest kompatybilny z pd 3.0, ale głupio tak upalić telefon. #laptopy #telefony #xiaomi
@KRZYSIEK_POLSKA_CZERNIEWICZ: Niestety te 3k-3,1k to tak max. A ryzen dlatego że z tego co się orientuję charakteryzują się one o wiele większą kulturą pracy
Opowiem Wam historię: na początku jak wyszła nowa seria GPU RTX to chciałem kupić sobie 3080/3090. Ale pomyślałem, że poczekam trochę bo pewnie za jakiś czas stanieje XD #pcmasterrace ps. teraz to czekam na 4090 xD
@acidd: ale to co się wyprawia to jakaś masakra, równo rok temu kupowałem używanego rx 570 za 360 zł, teraz co najmniej 700 zł za tą samą kartę. Za 400 złoty to kupisz teraz hd 7970
Od kilku warek modyfikuje swój skład wody, dodając MgSO4, CaCl2, CaSO4 i kwas fosforowy, jednak cały czas wydaje mi się że nie robię tego odpowiednio. Obliczyłem sobie potrzebna ilość dodatków by uzyskać dany profil, ale mam dylemat na jaką objętość brzeczki powinienem to wyliczać ? Zakładając że do zacierania zużywam 20l, do wysładzania 15l, daje mi to 35l brzeczki przed gotowaniem, a po gotowaniu jakieś 32l. Rozumiem więc że powinienem dodawać soli
@seba_s: w sumie fakt, nie myślałem o tym w ten sposób że w takich browarach używają tej samej wody w całym procesie, a często zawiera ona znacznie większe stężenia jonów niż te sugerowane w wszystkich kalkulatorach. Moim większym zmartwieniem było nie zwiększanie zawartości jonów Mg i Ca podczas odparowywania brzeczki, ponieważ moja woda na start posiada ich znaczne ilości, a po modyfikacji wychodzi odpowiednio 20 i 150 mg/L (podbijam zawartości
@gieneq: beersmith i brunwater . @seba_s: u mnie woda wygląda następująco: Ca - 72mg, Mg - 12mg, Na- 2.8mg, Cl - 8.2mg, SO4 - 21 mg, pH - 7.7 HCO3 niestety nie mam danych od wodociągów, na podstawie prób obstawiam około 300mg. Aktualnie warze różne wariancję west Coast IPA, dlatego podbijam SO4 i Cl do 200 mg i 50 mg odpowiednio. Efekty poprzednich warek były bardzo zadowalające i
@seba_s: właśnie zaczynam się powoli przekonywać do takiego filtra ( ͡°͜ʖ͡°) kojarzysz ile minimalnie za coś z czego będzie dało się korzystać ? Na allegro widzę ceny od 100 do ∞
@seba_s: widzę że da się coś kupić w uczciwej cenie, w takim razie myślę że będzie to mój następny zakup e moich przygodach z piwem. Zastanawiałem się czy nie skorzystać z Na2SO4, wykorzystując niska zawartość sodu w mojej wodzie, by zastąpić część CaSO4 i MgSO4, jednak nie znalazłem by dodatek tej soli był szczególnie popularny. Kojarzysz może jaki jest tego powod ?
Naszła mnie ochota na zrobienie sobie west coast ipy, a przy okazji chciałem pozbyć się zalegających mi w zamrażarce resztek chmieli, bo żal wyrzucać ( ͡°ʖ̯͡°). Nie będzie to za duże zróżnicowanie rodzajów chmielu? Chmiele stosunkowo świeże (max 5 miesięcy) #piwowarstwo #p--o
Kuba Wojewódzki i Janusz Palikot wypuścili piwo z CBD, które zawiera równe 0% CBD, a z konopiami łączy je zielony kolor i listek na butelce. Oszustwo czy manipulacja?
Dostanę gdzieś mi10 za ~2k? Miałem zamówioną w eurortv w poniedziałek w tej cenie, z teoretycznie szybką wysyłką a okazało się że sprzedają towar którego nie mają. Przez 5 dni się z nimi użerałem, zupełny brak kontaktu mailowego, dziś spędziłem pół godziny na infolini by się dowiedzieć że nie mają tego telefonu i mieć nie będą - zaznaczam że ja musiałem wszystko ogarniać, z ich strony pewnie wisiałoby to do końca świata
@PurpleHaze: Jednak PL dystrybucja kusi ze względu na tą jednorazową darmową wymianę ekranu, gdybym sam chciał naprawiać widziałem ekrany po 1,2k ( ಠ_ಠ)
@KapiBara1337: w kodzie strony jest zahaszowany numer, ale moje umiejętności kończą się na sprawdzeniu kodu strony ;p znalazłem 4-ro letni temat gdzie ktoś komuś odzyskiwał takie numery, jednak nie podzielił się wiedzą. Nie wiem czy też przez ten czas czegoś nie zmienili
W niedzielę rozlałem west Coast ipa, ekstr. Początkowy 15blg, końcowy 2, drożdże safale us-05. Z racji że uwarzylem ponad 50 butelek to wkurzały mnie w pokoju i wywiozłem je od razu do piwnicy u dziadków (16-17°C), ale teraz tak myślę że mogłem popełnić błąd, i czy się to nagazuje ¯\_(ツ)_/¯ ? Fermentowałem w temp 15-16 st, na dofermentowanie przeniosłem do ~23. #piwowarstwo
Cześć Mirki! Ostatnimi czasy złapałem srogą zajawkę na naprawę laptopów, siedzę teraz godzinami w pseudo p---------u pod schodami z grotem w ręce ( ͡º͜ʖ͡º) Coś tam wychodzi, kilka sztuk ocaliłem przed śmieciarką. Ale: pracowałem cały czas przy 15-20 letnich trupach i chciałbym spróbować sił na nowszych układach. Poprzypalać płytę z jakimś i3 pierwszej generacji czy coś. Problem polega na tym, że ludzie na oeliksach dalej nie
Część użytkowników, nie chcąc korzystać z zamulającego urządzenia, szybciej podejmowała decyzję o zakupie nowego modelu, co oczywiście cieszyło Apple. Jednak kilkadziesiąt stanów USA sprzeciwiło się gigantowi
@mruwka_faraonka: nie wiem czy na Apple też to możliwe, ale w androidzie można bardzo łatwo zablokować 90% reklam w każdej aplikacji jednym prostym trickiem( ͡°͜ʖ͡°)
Dziś stwierdziłem że mam w głębokim poważaniu tą grę (╯°□°)╯︵┻━┻ Warte coś takie konto? https://hsreplay.net/collection/2/57128033/ Zastanawiam się czy puścić je komuś czy po prostu wywalić. A muszę się go pozbyć bo i tak wracam do tej gry co chwila. Kiedyś cisnąłem ostro, od czasu whispers of the old gods do chyba frozen throne, teraz same battlegroundsy #hearthstone
Mam na myśli te po żywcach, tyskich, żubrach, warkach itp. ( rodzina dba u mnie o zaopatrzenie w szkło na krafty ( ͡º ͜ʖ͡º) ). Maksymalne ciśnienie w jakie celowałem to 2,7 vol CO2, gdy strzeliła pierwsza butelka (nie wiem czy ubita, czy to blisko granicy) całość szybko schłodziłem i w trybie przyśpieszonym się pozbyłem (✌ ゚ ∀ ゚