=====================================
█│RANKING SŁODZIKÓW
pod względem diet LCHF (keto)
=====================================
Nie mam czasu i siły edytować tego ponownie do postu na wykopie. To wstępny szkic pod może w przyszłości szerszy opis tematu słodzików:
--> Ranking Słodzików <--
#arth #arthdieta #arthdietetyka #arthibs #arthsibo #arthodzywianie #arthfood #arthozywnosc #arthsweeteners #arthslodziki #arthlista #arthlistabest #dieta #dietetyka #odzywianie #zywnosc #zdrowie #weganizm #vegan #vege #wege #poradnik #poradnikdieta #nacodzien #sport #aktywnosc #aktywnoscfizyczna #silownia #mirkokoksy #mikrokoksy #ibs #sibo
█│RANKING SŁODZIKÓW
pod względem diet LCHF (keto)
=====================================
Nie mam czasu i siły edytować tego ponownie do postu na wykopie. To wstępny szkic pod może w przyszłości szerszy opis tematu słodzików:
--> Ranking Słodzików <--
#arth #arthdieta #arthdietetyka #arthibs #arthsibo #arthodzywianie #arthfood #arthozywnosc #arthsweeteners #arthslodziki #arthlista #arthlistabest #dieta #dietetyka #odzywianie #zywnosc #zdrowie #weganizm #vegan #vege #wege #poradnik #poradnikdieta #nacodzien #sport #aktywnosc #aktywnoscfizyczna #silownia #mirkokoksy #mikrokoksy #ibs #sibo
Poza tym, nerki dokonują reabsorpcji związków mineralnych
Zebys wyplukiwal to bys chyba musial pic 5-10l dziennie i sikac co pół godziny a nikt normalny tak nie robi.
Po wypiciu 7-8L wody w krótkim czasie (zależnie od masy ciała) następuje przewodnienie, nadmierne rozrzedzenie krwi, obrzęk mózgu i zgon.
Tak naprawdę ciężko jest nawet wypić 3L płynu w krótkim czasie (piłem płyn na przeczyszczenie przed kolonoskopią, wiem z doświadczenia), a do tego trzeba by intencjonalnie wstrzymywać mocz.
Poza tym,
Tyle ze ta sól Vita z potasem kosztuje 9zł na kilogram co jest słabą inwestycją kiedy kilogram dobrej soli Kłodawskiej 50 gr a za resztę można kupić banany bogate w potas.
W przeliczeniu na koszt 100% RDI to najtańsze źródło potasu. Jaką zawartość potasu ma sól Kłodawska? Śladową. Sól Kłodawska, to dalej sól sodowa, czyli zgodnie z prawem musi zawierać min. 95% chlorku sodu.
Dane na podstawie karty produktu ze
Skąd sód bierze się w fast-foodach? Naturalnie się znajduje w tej żywności, czy jest dodawany jako konserwant i poprawiacz smaku?
Jaką funkcję ma taka szczypta soli pełnić? Sól z wodą nawadnia? To dlaczego marynarze umierają z pragnienia otoczeni oceanem
To wejdź na strony NIH czy choćby Harvard, a nie jakiś blog promujący własną dietetyczną religię. Paleo może być dobrą dietą, ale ludzie mają tendencję dorabiania swoich ideologi do preferowanej wizji świata. I potem są takie absurdy jak czczenie soli Kłodawskiej, która niczym pod względem chemicznym nie różni się od każdej regularnej soli kuchennej.
Jeśli właściwości sodu wpływu na
Sól kuchenna potasowa jest wygodniejsza niż osobne łykanie kapsułek. Tak czy inaczej stosuję sól do potraw, więc dlaczego nie stosować zdrowszej opcji?
Jeśli
Co bym proponował? W idealnych warunkach? Algi. Owoce morza. Ryby.
Jajka zawierają ~26% RDI jodu w 100g (2 jajka).
Nabiał zawiera 5-10% RDI w 100g, a
Oczyszczonej chemicznie? A czym jest sól jeśli nie nieorganicznym oczyszczonym chemicznie związkiem sodu i chlorku? Czym się różni sód i chlorki w soli Kłodawskiej od każdej innej soli? Możesz
"Sztucznie"? A czym różni się chlorek potasu od chlorku sodu w standardowej soli kuchennej? Sól kuchenna to technicznie suplement diety, stosowany
Sól kuchenna to taka sama
"Mikroskładniki", czyli m.in. zanieczyszczenia metalami ciężkimi? Po co Ci zanieczyszczenia metalami ciężkimi w soli kuchennej? Po to się rafinuje sól, by usunąć z niej zanieczyszczenia chemiczne.
Toksyna botulinowa też jest najbardziej naturalna. Mykotoksyny też są obecne na ziemi
Kłodawska to taka polska wersja soli Himalajskiej. Marketing na identycznej zasadzie. Jestem bardzo ciekaw zobaczyć tą analizę składu chemicznego tych mikroelementów śladowych w soli Kłodawskiej. Można gdzieś dostać taki dokument, czy cały ten kult opiera się na wierze w ciemno? 1% to i
Nie rozumiem definicji jaką się posługujesz używając tego słowa. Poprosiłem o wyjaśnienie czym różni się pod względem chemicznym nieorganiczny związek chlorku sodu od chlorku potasu. I dlaczego implikujesz, że na podstawie tego kryterium należy oceniać wpływ na zdrowie?
Dlaczego jeden nieorganiczny związek o identycznej budowie poza obecnością sodu zamiast potasu jest rzekomo zupełnie inny od analogicznego? Rozumiesz, że w tym
Nie żyjemy w państwie komunistycznym (jeszcze). Ludzie kupują to na co jest popyt. To co ma dobry marketing. Nie to co jest dla nich najlepsze.
Ciekawe na jakiej podstawie wyciągnąłeś te procenty. Związki mineralne są odporne na obróbkę przemysłową. Są odporne na temperatury tysięcy stopni celsjusza. Gęstość odżywcza zależy od zastosowanych półproduktów - stopnia ich rafinacji.
Szkodliwość fast-food nie polega na ich gęstości odżywczej (bo w takim wypadku np. oliwa z oliwek też musiałaby być postrzegana jako niezdrowa - ma mniej wartości odżywczych