Błonnik
Na początku błonnik był traktowany, jako substancja balastowa, ze względu na małe wykorzystanie przez organizm. Później odkryto w nim nowe właściwości mające korzystny wpływ na organizm. W niedużym stopniu podwyższa wartość energetyczną posiłku. Jedną z jego cech jest zdolność do pęcznienia...
asceta z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 9
Komentarze (9)
najlepsze
ile to jest 40 groszy błonnika?
http://www.wykop.pl/ramka/615519/blonnik-czyli-pies-ktory-nie-zaszczekal/#
Cytując autora:
"Co ciekawe, pojawiają się obecnie opinie, że nadmierne spożycie błonnika może nie tylko nie mieć korzystnych efektów zdrowotnych, ale wręcz wywołać wiele schorzeń. Dla przykładu, Konstntin Monastyrski, autor książki pt. Fiber Menace (2005), zaprezentował rezultaty swoich dociekań dotyczących wpływu błonnika na zdrowie człowieka. Według niego, błonnik zakłóca naturalne procesy trawienne w żołądku i powoduje zaleganie
no ale w artykule jest taki akapit:
"Przeciwwskazaniem do stosowania diety wysokobłonnikowej są m.in. stany zapalne żołądka, trzustki, dróg żółciowych i jelit, stany niedoboru białka i składników mineralnych, nieżyty przewodu pokarmowego, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy oraz choroby zakaźne."
Co jednoznacznie wskazuje, że są takie sytuacje w których powinno ograniczyć się spożycie błonnika, bo wpływa na rozwój chorób (lub może nawet przyczynia się do nich). Ale dzięki za link