Bardzo prosty przepis, warto go znać. Najtrudniejsze jest tradycyjne formowanie ręcznie, bez użycia stempla, można je jednak pominąć, a bułki wciąż pyszne.
Dopiero w dorosłym życiu spotkałem się z terminem "kajzerka", a co on znaczy dowiedziałem się jeszcze później. Jeśli bułka to tylko klasyczna dupka na pół ( ͡°͜ʖ͡°)
@Crazy_summer: można na przykład dać kilka kostek lodu, naczynie żaroodporne lub foremkę z wodą, lub spryskać piekarnik wodą przed zamknięciem. Niektóre piekarniki mają różne tryby pieczenia "z parą", więc można wykorzystać to, co w instrukcji.
@Szeryf80: próbowałem na wodzie drożdżowej i wyszły smaczne, ale klapnięte. Niewykluczone, że to przez mąkę właśnie, będę próbował jak zamówię nowy worek. Na zakwasie też możnaby spróbować, tylko musiałbym mu zrobić intensywne karmienie, żeby był na dopingu.
Komentarze (55)
najlepsze
Muszę ostrożnie z linkami, nie spodziewałem się za pierwszym razem głównej, a to nie jest najlepszy dzień na testy obciążeniowe ( ͡° ͜ʖ ͡°) Mirko daje jednak mniejszy zasięg.
Niektóre piekarniki mają różne tryby pieczenia "z parą", więc można wykorzystać to, co w instrukcji.
A jak się wkręcisz, to już tylko chleb od @dyniel
https://www.wykop.pl/link/2902759/chleb-dyniela/
Na zakwasie też możnaby spróbować, tylko musiałbym mu zrobić intensywne karmienie, żeby był na dopingu.