McDonald's przegrywa z fiskusem.
Konieczność zapłaty zaległych podatków za kilka lat wstecz. Taka jest konsekwencja wyroku NSA. Z czego wynika różnica? Zgodnie z prawem podatkowym stawkę 5 proc. stosuje się w przypadku dostawy żywności, natomiast jeśli przedsiębiorca świadczy usługę gastronomiczną, trzeba zapłacić 8 proc. VAT-u.
Wloczykij13 z- #
- #
- #
- #
- 258
Komentarze (258)
najlepsze
I to jest właśnie najgorsze. Nie sama stawka 8% czy 5% ale nagła zmiana zdania i ściganie wszystkich którzy śmieli robić to
Z resztą jak koledzy piszą - pół biedy że są różne stawki i niejasne kryteria. Największa pato jest że idziesz do urzedu mówią płać 5%, po 6 latach zmienia sie interpretacja tego samego przepisu i jeb 5 lat w tył
I jak tu prowadzić biznes w tym kraju?
W każdym razie jest to jedno z opresyjnych narzędzi skarbówki do zabijania przedsiębiorczości. Mc Donnald sobie poradzi, bo to wielkie korpo,
@simperium: Masz rację. Przecież to jest kompletnie chore.
Gość twierdził że robi lody, podczas gdy w klasyfikacji lody to z mleka muszą być.
Lody wodne/sorbety -23%
Komentarz usunięty przez moderatora
nawet to nie jest prawdą, bo czeka się czasem dłużej niż jakby się zamówiło w normalnej restauracji z obsługa kelnerską
Niestety w podatkach jest za dużo polityki bo każda partia popiera jakieś wyjątki typu niższy VAT na ubranka dziecięce. Co z tego skoro rodzice zapłacą więcej za wszystkie inne produkty. Najważniejsze żeby pelikany to łykały.
@Trelik: tu też jest pole do ciekawej interpretacji np. karpia żywego na święta nie da się bezpośrednio zjeść więc stawka 15% natomiast ten sam karp zabity i przyrządzony w restauracji 5% i cyk zaległy podatek za 5 lat wstecz do zapłacenia na już.
Stawka powinna być jedna i wynosić 15% na wszystko w dodatku powinniśmy zrezygnować z podatku dochodowego i
Komentarz usunięty przez moderatora
Oczywiście żeby taka bariera była problemem to najpierw musielibyśmy się zbliżyć do dolnej granicy, bo skoro rząd ma pole do działania w kwestii obniżenia VAT ale tego nie robi, to ciężko zrzucać to na dolny limit narzucony przez UE.
Po prostu, prawo powinno być tak pisane żeby nie było żadnych wątpliwości. Z drugiej strony, pełno jest ludzi otwarcie kombinujących z podatkami tak, żeby na krzywy ryj działalność podciągnąć pod coś innego, z
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
W ZUS też warto mieć nadpłatę odnośnie FP czy FGŚP - groszowe sprawy, ale potrafią dowalić procentami...
A w przypadku gdy się pokwapisz do restauracji to usługa gastronomiczna i to czy zjesz na miejscu czy weźmiesz ze sobą na wynos to już twoja sprawa.
Bo w istocie rzeczy McDonald’s nie jest restauracją choć ze względów marketingowych i wizerunkowych tak się przedstawia.
Zapędził się tym twierdzeniem sam w tą sytuację.
W istocie rzeczy tam nie ma żadnej usługi gastronomicznej bo gdyby personel wymieniono na odpowiednio zaawansowany automat "wrzuć monetę" charakter obsługi nie zmienił by się o włos.