Algorytm zawiera poważne błędy. W ten sposób jako nigdy nie ugotuje się tak jak trzeba (tzn aby żółtko było płynne a białko było ścięte).
Ponieważ żółtko ścina się w niższej temperaturze niż białko to trzeba białko rozgrzać jak najszybciej się da a potem jak najszybciej ochłodzić całe jako do temperatury poniżej 60°C
Trzeba unikać sytuacji w której jajko mogło by się rozgrzać w sposób jednorodny.
a te 7s z ostatniego punktu - to do których jajek się odnosi?
Do wszystkich.
Różnice w czasie chłodzenia między małymi i dużymi są poniżej pół sekundy i tak nie zdążysz powyjmować wszystkich jajek w pół sekundy, a jak nawet przechłodzisz je trochę za mocno to nic się nie stanie.
Algorytm algorytmem, ale znam gościa który naprawdę by chętnie z takiego skorzystał. Jest programistą, wtedy był na studiach i właśnie się wyprowadził od rodziców. Nie potrafił zrobić sobie więcej niż kanapkę, więc mówię mu, że jajecznicę może walnąć - rozgrzeje tłuszcz, wrzuca jajka, przyprawia jak tam chce, miesza i gotowe. Niestety nie dało się, pytał mnie o miliony rzeczy, m.in. jaki interwal czasu dzieli rozgrzanie tłuszczu od wrzucenia jajek ;) Użył dokładnie
Komentarze (34)
najlepsze
Ponieważ żółtko ścina się w niższej temperaturze niż białko to trzeba białko rozgrzać jak najszybciej się da a potem jak najszybciej ochłodzić całe jako do temperatury poniżej 60°C
Trzeba unikać sytuacji w której jajko mogło by się rozgrzać w sposób jednorodny.
Poprawny algorytm:
1. Umieścić jajka
Do wszystkich.
Różnice w czasie chłodzenia między małymi i dużymi są poniżej pół sekundy i tak nie zdążysz powyjmować wszystkich jajek w pół sekundy, a jak nawet przechłodzisz je trochę za mocno to nic się nie stanie.
@marcinpl87:
Jakieś 3%
Ale tak właściwie to ile kto chce - to nie jest kluczowy składnik.
xD
edit:
w jakiej temperaturze ma być sól?
L – duże: od 63 g do 73 g
M – średnie: od 53 g do 63 g
S – małe: poniżej 53 g
podawane na opakowaniu
Ale czy woda ma zakrywać górną powierzchnię jajek?
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mobication.EggTimerPro&hl=pl