Stuletnie jaja są szczelnie zamykane na okres około 100 dni w blaszanym naczyniu wypełnionym mieszanką gliny, niegaszonego wapna, herbaty, łusek ryżowych, soli i wody.
Studniowe :< wprowadzaja w blad, zakop i 100 minusow dla autora zeby zobaczyl roznice
@ramka: a za przepis na zimne nóżki ban, że nie są z nóżek... Te jaja tak się właśnie od stuleci w Chinach nazywają i tak właśnie się je przygotowuje...
@chinczykowo: Nie mialem tego na mysli. Skad wiesz, ze nazwa jest od tego, ze proces fermentacji trwa 100 lat? Moze chodzi o tradycje lub zwykly zaklad dwoch rolnikow ze nazwa potrwa "100 lat" :)) miej troche wyobrazni bo nie bede Ci wszystkiego pisal ;p
Komentarze (7)
najlepsze
Capią zbukiem ale są pyszne! I zdrowe podobno! :)
Studniowe :< wprowadzaja w blad, zakop i 100 minusow dla autora zeby zobaczyl roznice
STULETNIE JAJA to nazwa potrawy!