@MlodyWyksztalcony: chyba się nie skupiłeś czytając mój komentarz albo ja się nie skupiłem pisząc go - miałem właśnie to na myśli: Heinz jest naturalny, "Z piekła rodem" nie jest.
@volatile_pc: nie wiem dlaczego tak mi się skleił post, musiałem coś źle kliknąć bo odpowiadałem @kukenkino na zarzut jakoby skrobia modyfikowana była chemicznym gównem. Wysłałem mu link do Wiki by wykazać, że skrobia modyfikowana to nie musi być wcale nic złego.
Wszyscy się tak na ocenę Tortexa oburzacie, a skład ma jak najtańsze badziewie: koncentrat pomidorowy 37%, cukier, ocet, sól, przyprawy, skrobia modyfikowana, konserwant: benzoesan sodu, aromat.
dobre są też keczupy typu sklepnawsi, mały słoik bliżej niezydentyfikowanej firmy a w środku bardzo dobre. Nie pamiętam kto to robi, ale ma bardzo dużą zawartość koncentratu
Tortex to produkt keczupopodobny, może i niektórym smakuje, ale to nie keczup
To ja już wolę jeść produkt keczupopodobny niż np takie Pudliszki które dla mnie nie wiele się różnią od koncentratu pomidorowego :)
@Harold: Buhahaha, dobrze że wiem, że ketchup jest robiony (albo powinien być robiony) z pomidorów bo po twojej wypowiedzi pomyślałbym, że pomidor w keczupie to najbardziej niepożądany składnik :D
@Mglisty: Problem jest ciut inny, większość ludzi kupuje najtańsze badziewie, które w przypadku keczupu brak pomidorów nadrabia chemią np. glutaminianem sodu. Do smaku chemii się przyzwyczaja i potem naturalny produkt nie smakuje. Taki znak czasów.
@%!!a się znacie, najlepszy to ten, którego w McDonaldach serwują, bodajże przez Develey robiony. W miejscu, gdzie połowa dań oparta jest na keczupie musi być najsmaczniejszy towar.
@strzalkowicz: No i z chemią nie jest aż tak źle - tylko skrobia modyfikowana i guma ksantanowa (obie generalnie nieszkodliwe dla zdrowia), a i producentem jest Develey. Nie jest źle. :-)
@strzalkowicz: Szkoda, że nie było go w teście. Jak dla mnie, biedronkowe pikantne Madero to całkiem porządny ketchup. Różne testowałem szukając odpowiedniego smaku i niektóre owszem, były z początku były dobre, ale pod koniec opakowania już miałem ich dość. Madero pasuje do wszystkiego, kanapek, gołąbków, frytek, mięs z grilla, sałatki, ogólnie jest dobry i się, że tak powiem, nie przejada :D W każdym razie, rozwodniony i tandetny ale z jakiegoś powodu
Zakop za brak najlepszego, i najbardziej pomidorowego keczupu w Polsce - Fanex nr 7. Co prawda ciężko go dostać, ale jest świetny. Dla tych którzy nie znają - to keczup (i ogólnie wszystkie sosy) z hotdogów na Orlenie.
Komentarze (287)
najlepsze
Chyba mam potwierdzenie: http://vitalia.pl/artykul4971_Ketchup-ktory-wybrac.html
@volatile_pc: nie wiem dlaczego tak mi się skleił post, musiałem coś źle kliknąć bo odpowiadałem @kukenkino na zarzut jakoby skrobia modyfikowana była chemicznym gównem. Wysłałem mu link do Wiki by wykazać, że skrobia modyfikowana to nie musi być wcale nic złego.
Żartowałem - nie zakopię. Ale następnym razem się bardziej postaraj.
Krzepki Radek / Słodka Ania
Włocławek
Heinz
A ten Tortex to jakis sik menstruacyjny, nie wiem skad tyle fanow.
Z tym Tortexem to żarty, nie? Przecież niemożliwe, żeby komuś ta czerwonawa woda mogła smakować. To nawet nie przypomina ketchupu.
@Werify: Fajnie by jeszcze było, żeby jedząc keczup nie faszerować się chemicznym gównem.
pewnie dlatego, że tortex to najtańsze badziewie, ale ekspertem nie jestem więc nie ma pewności.
dobre są też keczupy typu sklepnawsi, mały słoik bliżej niezydentyfikowanej firmy a w środku bardzo dobre. Nie pamiętam kto to robi, ale ma bardzo dużą zawartość koncentratu
Tortex to produkt keczupopodobny, może i niektórym smakuje, ale to nie keczup
@Harold: Buhahaha, dobrze że wiem, że ketchup jest robiony (albo powinien być robiony) z pomidorów bo po twojej wypowiedzi pomyślałbym, że pomidor w keczupie to najbardziej niepożądany składnik :D
@Harold: To ja na twoim miejscu odpuściłbym sobie i koncentrat i to gówno które nazywasz keczupem. Dla własnego zdrowia.
BTW: dlatego jest ich ze dwadzieścia na rynku, każdy woli co innego.
http://fanex.pl/pl/ketchupy/31-ketchup-nr-vii-585-g.html
200 g pomidorów na 100 g ketchupu. Nie wymaga przechowywania w lodówce. Problem tylko, że ciężko go znaleźć w sklepach.
http://www.pro-test.pl/press_more/5281,215597/S%C3%B3l+wypadowa.html
pozycja 119 na liście :>
Sprawdzaj co jakiś czas czy nie świecisz albo czy nie rośnie ci druga głowa :)
[/coolstory]
Ketchup im droższy tym lepszy
musztarda im tańsza tym lepsza.
edit: roleski wali vegetą (glutaminianem) na kilometr, dlatego nasz ekspert nadaje się do testowania jak kozia dupa na trąbkę, ZAKOP!
edit2: "ma taki pomidorowy smak" no k!%@a, dzięki szerloku, keczup ma pomidorowy smak....
@rzydoMasonerya: Tak? To spróbuj Torteksu... ;-)