Sałatka Cesar to chyba najsłynniejsza sałatka z sałatą rzymską. Jej autorstwo przypisuje się Cezarowi Cardini, który w latach 20. prowadził restaurację w Tijuanie w Meksyku. Jak głosi legenda, pewnego wieczoru w 1924 roku, kiedy miał już zamykać, trafiła do niego grupa wygłodniałych gości. Nie miał nic przygotowanego, tylko trochę sałaty i to, co w magazynie. Na szybko więc zaimprowizował sos, polał nim sałatę i obsypał ją grzankami. Danie wywołało zachwyt gości i odtąd nosi imię swego twórcy.
Ale jest tez konkurencyjny rodowód tej sałatki. Według tej historii, to główny kucharz Hotelu Peñafiel w Tehuacánie, Alex Cardini, stworzył tą sałatkę na potrzeby konkursu gastronomicznego w Tijuanie - i zajął dzięki niej pierwsze miejsce.
Występuje wiele odmian i rodzajów tej sałatki, jednak klasyczna receptura, podana w 2006 roku przez Hotel Cezar to: sałata rzymska, oliwa z oliwek, czosnek, sól, pieprz, ocet winny, sok z cytryny, sos Worcestershire, surowe żółtko, parmezan, grzanki.
Popularnym dodatkiem jest kurczak.
Jak zrobić sałatkę cezar znajdziesz na
xodchudzanie.pl/salatka-cezar.
Komentarze (5)
najlepsze
A pocaluj sie Pan :D