Wpis z mikrobloga

Mirki, jeździ/jeździł ktoś Passatem B5 2,5 TDI?

Mam do kupienia w dobrej opcji i tanio, ale cena wydaje się aż zbytnio nieska. Nie wiem czy rozważać i brać go na warsztat czy nawet się nie interesować.

#vw #passat #motoryzacja #mechanika #tdi
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 0
@wezsepigulke: Nie wiem, 99 rok. Coś wiesz o tych silnikach?

@zasadzka01: wiem, wiem, ale auto z zewnątrz spoko, a jakbym wziął na warsztat znajomego i sprawdził to bym wiedział jak mechanika. Właściciel jest za granicą i by przyjechał jak ktoś będzie zdecydowany
  • Odpowiedz
@nodikv: W Passatach tej generacji jest 2.5 V6 który był po prostu nieudany. Co innego 2.5 TDi ale R5. A z tego co szybko spojrzałem to jest to V6 więc odradzam.
  • Odpowiedz
@wezsepigulke: Zadbane wcale nie;) Choć nigdy nie eksploatowałem, ale siedzę w branży i wielu znajomych ma i nadal będa kupować ten silnik. Aczkolwiek jeśli chodzi o ekonomie to zdecydowanie lepiej wybrac 2,7 / 3.0
  • Odpowiedz
@wezsepigulke: @Alver: Ok, dzięki ;) Nie siedzę zupełnie w tematyce VW, a ten wydawał się dość spoko wizualnie. Z VW miałem do czynienia tylko przy moim pierwszym samochodzie ;)

No nic, dobrego dni życzę! :)
  • Odpowiedz
@wezsepigulke: Na pewno w Touaregu jeszcze był.

@QaDo: Ale mówisz o 2.5 TDi V6? Tzn wierze, że mogą przejechać 300k km bo znam gościa który tyle przejechał bez problemu a później wady konstrukcyjne (mimo dbania) wykończyły go :(
  • Odpowiedz
@Alver: Te co jeżdzą po polsce ściągane były mając zazwyczaj 250k+ widziałem dwa egzemplarze z przebiegiem ponad 500 i 460k ten ponad 500 był po generalce, po której cofnęli na 218 buhaha.

W 2.0 też wycierają się wałki. Fakt znacznym problemem jest napęd pompy oleju ale to bywa i w innych modelach, wtryski mają tą sama trwałość bo jest to na pompie, z którą hmm, problemy są ale nie szybko
  • Odpowiedz
@nodikv: omijaj. 2.5 V6 TDI można było brać jak były nowe i wiadomo co z nim robiłeś. 1.9 nietrudno zarżnąć, 2.5 z kraju cebuli niemal bankowo będzie się nadawał na śmietnik. Sam silnik jest zresztą średni, w mocniejszych odmianach idzie co prawda lepiej od 1.9, za to pali też odpowiednio więcej.
  • Odpowiedz