Wpis z mikrobloga

#vps #vpshosting

Czy ktoś mógłby polecić mi jakiś tani vps, na którym mógłbym trzymać swoje strony www oraz pocztę

Czy jeśli zamówię sobie vps w usa, bedzie jakoś wpływać na czas otwierania strony w polsce?
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@crosfire: z USA będziesz miał ping ~120 przy ~20-30 z Polski lub Niemiec. Wbrew pozorom jest różnica, szczególnie jak będziesz chciał popracować zdalnie na tym serwerze.

Kup np. z ultimahost.pl, po taniości a stabilnie.
  • Odpowiedz
@djbartek: @piokom123: A czy macie może jakieś sprawdzone sposoby na pocztę email? Bo przy 20GB wydaje mi się, że założę góra 2 porządne konta email po 10gb na jedno, no i w tym momencie zabrakło mi miejsca na coś innego. W takim przypadku musze kupować te drogie rozwiązania? Czy może na pocztę kupić jakiś inny serwer nie koniecznie ssd
  • Odpowiedz
@piokom123: @djbartek: przeszukuję net i widzę, że bardzo ciężko znaleźć vps bez ssd, znalazłem to http://www.kimsufi.com/pl/ i zastanawiam się czy mógłbym to wykorzystywać jako dysk dla poczty, a obsługę tego robić na jakimś mocniejszym, ale z mniejszym dyskiem vps? Domyślam się, że moc innego vps wcale nie przyśpieszy tego z dużym dyskiem, ale dla poczty raczej nie potrzebuje prędkości, jedynie miejsca
  • Odpowiedz
fastmail.net

@djbartek: a czy to nie będzie na podobnej zasadzie jak bym miał trzymać pocztę w google czy innym darmowym? Czyli tworzę tam konta i robię jakieś przekierowania, a gdybym chciał się zalogować lub podłączyć do klienta pocztowego to musiałbym podać dane imap.fastemail itd? Fajnie było by mieć wszystko pod swoją domeną, dopiero zapoznaję się z konfiguracją vpsów i nie wiem czy jest możliwość konfiguracji tego tak by nawet korzystając
  • Odpowiedz
@crosfire: dane do logowania i cala infrastrukture masz na poziomie fastmaila, ale masz jak najbardziej mozliwosc podpiecia wlasnych domen i wowczas jedyna informacja o fastmailu jest w rekordach dns.

Razem z mailem dostajesz synchronizacje kalendarzy, notatek i kontaktow, przestrzen na dane i ftp z mozliwoscia postawienia wlasnej strony. Koszt to 40$ (za 15 gb) lub 120$ (za 60 gb) rocznie.

Dla mnie jest to opcja idealna, placisz i masz spokoj ze
  • Odpowiedz