Wpis z mikrobloga

co będzie znaczyło "distributional patterns" odnośnie gatunku, biologii itp? Konkretnie chodzi mi o zdanie:

" - to determine the importance of life history strategies and larval biology for species distributional patterns and geographical ranges"

#pytanie #angielski
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Vilyen: Swoją drogą... co Ty k$@wa czytasz? Jeżeli musisz to bardzo Ci nie zazdroszczę.

Według mnie tłumaczenie tego zdania nie ma do końca sensu.

"Aby oszacować istotę historii (tej) strategii oraz biologii larwy dla danego wzorca rozmieszenia i zasięgu geograficznego" to zdanie jest jakieś niedopisane czy ja nie wiem czegoś?
  • Odpowiedz
@squeezed: to zdanie to jest jeden z podpunktów zdania, które zaczyna się: "Głównymi celami projektu były:", i tu wchodzi to zdanie, które przetłumaczyłam (niedosłownie):

"określenie wpływu strategii przetrwania oraz biologii larwy na rozmieszczenie i zasięg występowania gatunków."

Piszę pracę licencjacką, której częścią jest opis projektu ANDEEP (ANtarctic benthic DEEP-sea biodiversity: colonisation history and recent community patterns). Też sobie współczuję;)
  • Odpowiedz
@Vilyen: Cieszę się, że przynajmniej moje tłumaczenie ma sens w stosunku do Twojego wyjaśnienia. Praca ciekawa, może nie jest to moja dziedzina ale przynajmniej pozwala mi stwierdzić, że daleko Ci do ameb intelektualnych, które wypełniają wykop. Daleko zajdziesz, tylko nie przestawaj iść do przodu. Pozdrawiam.

Jak będę mógł pomóc z angielskim to wal śmiało.
  • Odpowiedz