Wpis z mikrobloga

@przemyslany_nick: Dopiero dzisiaj wszedłem mocniej na ten blog, bo od dłuższego czasu otrzymuję powiadomienia na poczcie, o tym, co tu najciekawsze. Dziękuję Ci bardzo. Dlaczego mnie zrozumiałeś ogólnie? Bo zachowałeś kolej, a i ja podszedłem, jak do człowieka. Szacunek. Pozdrawiam Wszystkich
  • Odpowiedz
@lwgula: przedstawił pan dość solidne argumenty i wybronił pan teorii, więc siłą rzeczy zajrzałem i przeanalizowałem to, co pan zaprezentował i tak oto doszedłem do konkluzji, że powinienem się bardziej tym tematem zainteresować.

Również pozdrawiam i życzę udanej reszty tego czwartku :)
  • Odpowiedz
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Hardest_Logic_Puzzle_Ever

podaje brednie, a nie rozwiązanie. Absurdem jest założenie, że: JA=TAK jest kompletnym językiem osoby PRAWDA, DA=NIE jest kompletnym językiem osoby FAŁSZ i [JA=TAK, DA=NIE] jest kompletnym językiem osoby LOS. Kolejnym absurdem jest przyjęcie, że za pomocą jednego pytania do osoby na pozycji A ustalamy - A jest L albo A nie jest L. Jeśli na pytanie pierwsze A odpowie DA, to na mocy powyższych bredni osoba A nie tylko nie jest
  • Odpowiedz
@koszernyrozum: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Hardest_Logic_Puzzle_Ever

podaje brednie, a nie rozwiązanie. Absurdem jest założenie, że: JA=TAK jest kompletnym językiem osoby PRAWDA, DA=NIE jest kompletnym językiem osoby FAŁSZ i [JA=TAK, DA=NIE] jest kompletnym językiem osoby LOS. Kolejnym absurdem jest przyjęcie, że za pomocą jednego pytania do osoby na pozycji A ustalamy - A jest L albo A nie jest L. Jeśli na pytanie pierwsze A odpowie DA, to na mocy powyższych bredni osoba A nie tylko
  • Odpowiedz
@koszernyrozum: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Hardest_Logic_Puzzle_Ever

podaje brednie, a nie rozwiązanie. Absurdem jest założenie, że: JA=TAK jest kompletnym językiem osoby PRAWDA, DA=NIE jest kompletnym językiem osoby FAŁSZ i [JA=TAK, DA=NIE] jest kompletnym językiem osoby LOS. Kolejnym absurdem jest przyjęcie, że za pomocą jednego pytania do osoby na pozycji A ustalamy - A jest L albo A nie jest L. Jeśli na pytanie pierwsze A odpowie DA, to na mocy powyższych bredni osoba A nie tylko
  • Odpowiedz
@lwgula:

Absurdem jest założenie, że: JA=TAK jest kompletnym językiem osoby PRAWDA

Co to w ogóle znaczy? Osoba prawda może odpowiedzieć ja lub da. Chyba nie zrozumiałeś przykładowego rozwiązania.

Q1: Ask god B, "If I asked you 'Is A Random?', would you say ja?". If B answers ja, either B is Random (and is answering randomly), or B is not Random and the answer indicates that A is indeed Random. Either way,
  • Odpowiedz
@koszernyrozum: Dziewiąty wiersz i kolejne od zdania: Random's behavior. Absurdem jest założenie, że: JA=TAK jest kompletnym językiem osoby PRAWDA, DA=NIE jest kompletnym językiem osoby FAŁSZ i [JA=TAK, DA=NIE] jest kompletnym językiem osoby LOS. Kolejnym absurdem jest przyjęcie, że za pomocą jednego pytania do osoby na pozycji A ustalamy - A jest L albo A nie jest L. Jeśli na pytanie pierwsze A odpowie DA, to na mocy powyższych bredni osoba A
  • Odpowiedz
@koszernyrozum: Z oryginalnej treści zadania wynika, że każda z osób na zadane jej pytanie TAK-NIE musi udzielić odpowiedzi DA albo JA. Milczenie osoby na zadane jej pytanie nie może więc stanowić odpowiedzi. Dlatego w swojej pracy warunek ten umieściłem w tresci zagadki. Warunek 'w jakimś porządku' oznacza, że jeśli przyjmiemy DA=TAK, JA=NIE, to w ramach tego porządku tak być musi u każdej z trzech osób. Stąd P ma język-zbiór: [DA=TAK≡1, JA=NIE≡1],
  • Odpowiedz
@lwgula: W przypadku gdy Losowo losowo kłamie lub mówi prawdę, wystarczą dwa pytania, rozwiązanie jest podane w "Random's behavior". W przypadku gdy jego odpowiedzi są losowe, potrzeba trzech pytań, podanych w sekcji "the solution". Gdy milczenie jest dozwolone, nawet w tym przypadku potrzeba dwóch. Czyżbyś po prostu nie rozumiał angielskiego na tyle żeby zrozumieć przykłady na wikipedii? Stąd pytanie o tłumaczenie?

Przy okazji, zapis JA=NIE≡0 nie ma żadnego sensu. ≡ to
  • Odpowiedz
@koszernyrozum: Alternatywa 'lub' musi być w językach-zbiorach. Każda odpowiedź musi być DA 'albo' JA., gdyż charakter pytań jest ściśle określony TAK-NIE. Przyjęliśmy porządek: DA=TAK≡ 1, JA=NIE≡ 0, gdzie 1 i 0 są wartosciami logicznymi zdań - relacji równości, a nie wartościami jakichś funkcji. Tak wypisane przeze mnie możliwości, to dowód na to, że nie jest możliwe określenie natur osób A,B, i C. Jeśli chcesz to ulepszyć, to proponuję współautorstwo. Będziesz więcej,
  • Odpowiedz
@koszernyrozum: Rozwiązanie angielskie jest niedorzeczne. Jeżeli na ich pytanie (1) A odpowie JA, to wg nich A jest L, a jeżeli na to samo pytanie (1) A odpowie DA, to wg nich A nie jest L. Kompletna bzdura, po prostu brednie. Jedyne na świecie rozwiązanie najtrudniejszej zagadki świata jest dostępne za pośrednictwem strony http://lwgula.pl.tl/
  • Odpowiedz