Wpis z mikrobloga

• 1
@lexx23: spojrzalem na szybko i to normalna suwmiarka. Nie spojrzalem ze gorny zakres pomiarowy jest podany w calach i to mnie zmylilo. Mikrometr jak kazdy inny rowniez ;) codziennie korzystam z tych urzadzen pomiarowych w pracy, do tego od swieta czujnik jeszcze dochodzi ;)
  • Odpowiedz
@padobar: Pokazuje dobrze o dziwo, porównywałem z lepszymi na wydziale cnc. Może z czasem straci dokładnośc, do moich zastosowań wystarcza w zupełności.

Mam jeszcze kątomierz elektroniczny, też z lidla i jak na razie super sprawa. Do montersko-spawalniczych zastosowań nie kupuje się drogich narzędzi bo szybko się niszczą.
  • Odpowiedz
@lexx23: Prawilna firma choć w tej Twojej szczęki wewnętrzne masz zniszczone. Mam od nich suwmiarkę z IP53 już 4 rok (750zł). Przydaje się bo dziadostwa za 200zł wariują jak zachlapiesz chłodziwem. Robią świetne średnicówki mikrometryczne.
  • Odpowiedz
  • 0
@lexx23: Wiem że Mitutoyo fajne itd ale takich staroci analogów nikt już do pracy chyba nie używa tylko IP65

[]

@rebul4: ciekawe czy na cyfrowych uczysz sie pomiary robic.
  • Odpowiedz
@lexx23: ja się nie uczę tylko robię swoje od lat, mam tez uprawnienia kontrolera jakości, robię części lotnicze i mam spore doświadczenie w temacie. Jak chcesz możemy dyskutować.
  • Odpowiedz
powiem tak, widzę ze ostatnio w temacie mamy trend hurrrdurrr ktos nie umie na noniuszowej itd..... no sorry czasy sie zmieniły mamy elektronikę i to na wysokim poziomie a suwmiarki profesjonalne mierzą bardzo dobrze (serio łapie setki ) i można je na szybko sprawdzić i skalibrować.... jak dla mnie to temat wygląda tak (niewiem czy porównanie będzie trafne) jak by ktoś chciał w naszych czasach udawadniac wyższość maszyny do pisania nad komputerem,
  • Odpowiedz
@rebul4: ok ok, ja zaczynam zabawę z tokarkami i frezarkami - potem bedzie CNC. Ale jak mawiał mój instruktor: "musisz wiedzieć jak obsługiwać suwmiarkę i mikrometr w milimetrach i calach - bo nigdy nie wiesz czy będziesz kiedyś tego potrzebować." Elektronicznymi narzędziami dasz radę zawsze w sumie bo postęp idzie do przodu, lecz troche lipa jakbyś miał np. swojemu dziecku wytłumaczyć jak liczyć na suwmiarce zwykłej. Zresztą 40% ludzi na
  • Odpowiedz