Wpis z mikrobloga

@niedajerady: @delirium_tremens:

KAC spowodowany jest spożyciem nadmiernej ilości alkoholu, czyli zatruciem organizmu. Głównym czynnikiem powodującym boleśnie odczuwanego KACA nie jest a-----l etylowy (C2H5OH), lecz zawarty w nim w ilościach śladowych a-----l metylowy (CH3OH) w procesie metabolizmu zmieniany na najbardziej szkodliwy kwas mrówkowy (HCHO). Wśród różnych alkoholi które nabywamy w sklepie różny jest procentowy udział alkoholu metylowego.


http://www.na-kaca.pl/?sr=cotojestkac.html
  • Odpowiedz
@mBartek89: No ok, w formie takiej hipotezy to jeszcze przyjmę. Głównymi winowajcami kaca są aldehyd octowy i odwodnienie, ale samo zjawisko jest jeszcze słabo poznane i jakoś nikt się za bardzo nie pali, żeby je wyjaśnić. Hipotez jest sporo, ja się trzymam tej swojej, ale to moje biochemiczno - fizjologiczne zboczenie. Niepotrzebnie naskoczyłem jak Janusz na Grażynkę, że przyniosła złe p--o. Przepraszam :)
  • Odpowiedz
@mBartek89: a-----l jest utleniany do aldehydu octowego a następnie do kwasu octowego. Dzieje się to dzieki enzymowi dehydrogenazy alkoholowej (dlatego np miód który zwieksza ilosc tego enzymu redukuje obnjawy kaca). Spora czesc populacji azjatyckiej ma uposledzony ten enzym stad pojawia sie u nich tzw "asian glow" - polecam poczytac o tym zjawisku. To wlasnie zatrucie aldehydem octowym jest uwazane za glowna przyczyne objawow kaca. Drugim winowajcą jest odwodnienie (a-----l jest
  • Odpowiedz
@mBartek89: No i tutaj ponownie jest wiele teorii, w tym ta z metanolem. Inna mówi o tym, że kac to po prostu pierwszy z syndromów zespołu abstynencyjnego i dlatego pomaga. Teraz jak się nad tym zastanawiam, opcja z metanolem brzmi bardziej rozsądnie. Jest jeszcze opcja z poziomami cukru - a-----l to spora dawka energii i podnosi poziom cukru, który na kacu jest obniżony (czego efektem jest ból głowy). Mnóstwo hipotez,
  • Odpowiedz
@mBartek89: jeszcze ta lista z Twojego linku, dżizas. Dawno nie widziałem takich głupot. W normalnym alkoholu, powstałym w wyniku fermentacji alkoholowej, metanol nie ma najmniejszego prawa powstać, po prostu. Drożdże go nie produkują i tyle.
  • Odpowiedz
@Kaethax: ja to kiedyś widziałem w discovery czy czymś, jeszcze przed tym jak w ramówce mieli same licytacje itp. i zostało mi w głowie, dlatego tak odpisałem. Potem poguglałem i znalazłem potwierdzenie (a przynajmniej za potwierdzenie to uznałem).
  • Odpowiedz
@Kaethax: Ja bym jednak bardzo prosił o jakieś konkretne dane, a nie rzucanie inwektywami.

http://www.bmj.com/content/314/7073/2.full

"Chapman found that hangover symptoms were almost twice as common in volunteers who drank 1.5 ml/kg of bourbon w-----y–which has methanol concentrations of 260 mg/l–as in those drinking the same dose of vodka (0.039 mg of methanol per litre).5 Pawan compared the hangover produced by different types of drink (but only one brand of each) in his study of 20 volunteers. The severity of hangover symptoms declined in the order of brandy, red wine, rum, w----y, white wine, gin, vodka, and pure ethanol.6 Vodka and pure ethanol caused only mild headaches in two
  • Odpowiedz