Aktywne Wpisy

iquiet +17
Grzejniki aluminiowe to taki bubel, że szok.
W piecu wygaśnie i po 20min. masz dosłownie zimny grzejnik.
Dla porównania, mam jeden grzejnik żeliwny i on po godzinie od wygaśnięcia w piecu jest jeszcze ciepły..
Nowoczesność > efektywność ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#grzejnik #budownictwo #dom #cieplo #cieplownictwo #ogrzewanie #zalesie
W piecu wygaśnie i po 20min. masz dosłownie zimny grzejnik.
Dla porównania, mam jeden grzejnik żeliwny i on po godzinie od wygaśnięcia w piecu jest jeszcze ciepły..
Nowoczesność > efektywność ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#grzejnik #budownictwo #dom #cieplo #cieplownictwo #ogrzewanie #zalesie
źródło: image_picker_D6FF8D9F-FC65-4D1E-88F9-DFDA63751D30-5887-00000ED10FDCDE7D
Pobierz
revente +9

Mircy kurde, jak się ta usługa nazywała. :P
Stoi sobie taki komputer z bazą MySQL gadającą na porcie XXXX ze światem. Problem w tym że jak podłącze taki komputer do internetu gdzie nie będę miał zewn IP/możliwości przekierowania portów, to nie mam możliwości połączenia z zewnątrz z tą bazą.
Ktoś kiedyś na mirku mówił mi że są firmy które oferują usługi, jakieś zewnętrzne hosty, które umożliwiają tunelowanie przez nie ruchu? Kto pamięta pod jakim hasłem szukać takich usług?
@FalseIdeas: nie chodzi o to. Ten komputer, a właściwie raspberry pi, ma być mobilne i z każdego internetu do jakiego się podłączy, ma być dostępne. :(
Ale wrocmy do rzeczy: mam dostep do czegokolwiek z zewnetrznym IP wiec slucham Cie. :>
Idea jest taka:
Z rPI logujac sie po ssh na zdalnej maszynce, mozesz w sesji SSH zestawic reverse tunel... masz wówczas szyfrowany tunel, miedzy rPI a serwerem i jeden bonus, otwarty port na zdalnym serwerze zmapowany z lokalnym portem na twoim rPI.... i de facto twoja baza stoi na porcie i IP zewnetrznej maszynki. Skad sie
@FalseIdeas: w takim razie nada sie byle lepszy VPS z otwartymi portami i zewnetrznym IP, zgadza sie?
@bartoneczek: Nie ma co zgłebiać tematu, bo temat trywialny...jak masz zdalne ssh pod 123.123.123.123 to
z klienta dodajesz parametr
Ta pierwsza opcja całkiem sie przydaje zeby w niezaufanej sieci (pracodwca) u siebie na laptopie wystawic sobie web proxy i wszystkie uslugi w internecie, do ktorych chcesz miec dostep... caly twoj logowany ruch bedzie jednym polaczeniem TCP z jakims SSH.
ssh zdalnyiphost -R zdalnyiphost:9999:localhost:3389 wtedy aby podpiąć się pod RDP wystarczy wpisać w kliencie zdalnyiphost:9999 :) Oczywiście pozostaje kwestia firewalla(jeśli jest) oraz modyfikacji zmiennej "GatewayPorts" w sshd_config. Przydatne mocno.