Wpis z mikrobloga

Podkusiło mnie i kupiłem sobie e-booka nowej książki Zychowicza Opcja niemiecka (w sumie po taniości bo za 25 zł). Po przeczytaniu 50 stron poważnie zastanawiam się czy p. Zychowicz naprawdę nie wie o zbrodniach Wehrmachtu w czasie kampanii polskiej czy tylko udaje, że ich nie było. Te jego zachwyty nad "rycerskim" Wehrmachtem, co to był gotów - w przeciwieństwie do SS - układać się z Polakami na jesieni 1939 r. są naprawdę niesmaczne jeżeli wziąć pod uwagę setki zbrodni popełnionych przez niemieckich żołnierzy.

Nasz p. redaktor zachowuje się jakby nie było książek Datnera czy Böhlera. Smutne to. No ale w sumie sam jestem sobie winny, czego ja się mogłem spodziewać po imć Zychowiczu. Aż boję się czytać dalej. No i jeszcze ten wszechwiedzący styl.

#ksiazki

#historia

#zychowicz

#opcjaniemiecka
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@histeryk_13: To wynika z jednej "kalkulacji" (chociaż to za mocne słowo...) - otóż osobnicy w stylu zychowicza za całe zło winią "ruskich" i są w stanie usprawiedliwić wszystko byleby wyszło na ich.
  • Odpowiedz
No ale wychodzi na to, że mogłem te 25 zł wydać lepiej,

@histeryk_13: Ja książkę Ziemkiewicza kupiłem za punkty payback xD A Obłęd 44 trafił do mnie z podpisem autora jak kupowałem prenumeratę do Rzeczy Historia ( ͡° ͜ʖ ͡°) Darmowo wyszło xD
  • Odpowiedz
@Kaczypawlak: o powstaniu warszawskim nie piszę, bo tu akurat zgadzam się, że nie był to dobry pomysł, ale układanie z Niemcami i obarczanie winą Becka za klęskę Polski jest dla mnie niewiarygodne, bo jego polityka była akurat odpowiednia

Zresztą jak piszę, jest celna krytyka książki Ziemkiewicza w Plusie Minusie sprzed 2 tyg
  • Odpowiedz
@KREM_Z_BROKUL: Nie wiem, bo nie czytałem plusa/minusa. A co do Becka to wwyniku jego decyzji straciliśmy miliony obywateli, całą elitę, połowę terytorium oraz niepodległość. Genialna decyzja. Do tego teraz znowu robi się z nas sprawców holocaustu, wespół z Niemcami. Czarę goryczy dopełnił komunizm...
  • Odpowiedz