Wpis z mikrobloga

UWAGA mirki będzie trochę #bekazrozowychpaskow ;)

Stoimy sobie w korku z moją żoną, ja już z nudów tak lekko sobie gaz dodaje mając cały czas wciśnięte sprzęgło (to ważne dla całej historii).

Nagle mój #rozowypasek z taką konsternacją na twarzy, odwraca głowę w moją stronę i się pyta:

-Dlaczego jak dodajesz gaz to nie jedziesz?

-yyyy.. Bo mam wciśnięte sprzęgło?

-No ale przecież nie naciskasz hamulca, a dodajesz gaz, to samochód powinien ruszyć.

-Nigdy nie zauważyłaś, że możesz dodawać gaz z włączonym sprzęgłem i nie odjedziesz?

-Nigdy się z tym nie spotkałam.

-No przecież czasami nawet przez przypadek doda się za dużo gazu nie popuszczając sprzęgła i jakos nie jedziesz.

-Nigdy mi się coś takiego nie zdarzyło..

Tak dodam, że ma prawko od 4 lat.

#heheszki #bekazrozowychpaskow #logikarozowychpaskow #truestory
  • 76
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kanclerz_krolestwa_paprotnikow: Źle. Po pierwsze na sprzęgle masz mniejszą kontrolę nad autem, zwłaszcza na zakrętach, po drugie masakrujesz sprzęgło, a po trzecie auto tocząc się na biegu, ale bez gazu spala mniej niż tocząc się na sprzęgle. Ten głupi nawyk wynika z tego, że auto hamuje silnikiem, ale oducz się go jak najprędzej.
  • Odpowiedz
@kanclerz_krolestwa_paprotnikow: Zatrzymujesz się np. przed skrzyżowaniem. To sprzęgło wciśnij dopiero jak już poczujesz szarpanie. Oczywiście w trakcie nauki, potem już intuicyjnie będziesz w odpowiednim momencie wciskać sprzęgło. Nie trzeba w czasie podjeżdżania do skrzyżowania.
  • Odpowiedz
@progreso: Najgorsze nie jest to, że tak jeżdżą.. najgorsze jest to, że większość jest tak uparta i utwierdzona w tym, że jeździ dobrze, że nie dadzą sobie przemówić do rozumu ^^

Szacunek dla @kanclerz_krolestwa_paprotnikow: , że normalnie przyjmuje rady, ale dużo kobiet inaczej reaguje ;)
  • Odpowiedz
@Oczy_Kobry: Możesz rozwinąć masakrowanie sprzęgła? Czy zamiast dłuższego trzymania sprzęgła lepiej dla samochodu jest wrzucić luz? Pytam w kontekście np stania na skrzyżowaniu, temat hamowania silnika ogarniam.
  • Odpowiedz
od 4 lat na zakrętach wciska sprzęgło, żeby nie redukować biegu, tylko zaraz po zakręcie puszcza sprzęgło i jedzie dalej.

@kajbel: Dobre! :D Całe szczęście, że mój różowy ogarnia jazdę samochodem.

@floyd5: Lepiej stać na luzie, niż z wciśniętym sprzęgłem.
  • Odpowiedz
@floyd5: Jak masz nogę na sprzęgle to tarcza tegoż sprzęgła jest dociśnięta do skrzyni biegów i musi niepotrzebnie znosić obciążenie. Jak masz wrzucony luz, to sprzęgło też "odpoczywa" ;) Trzymanie ciągle włączonego sprzęgła powoduje jego szybsze zużycie.
  • Odpowiedz