Wpis z mikrobloga

@tockar: jak chcesz sprawdzić różnicę w wydajności kart? FPSami w poszczególnych grach na różnej rozdzielczości i ilości detali? Owszem, miarodajny test, ale ilość punktów w benchmarkach równie dobrze określa wydajność tych kart. No i trzeba pamiętać, że karty graficzne nie tylko służą do grania. Wiadomo - są to tylko liczby, ale jakąś podstawę do oceny wydajności trzeba mieć.
@jurny_juhas: dokładnie, jakoś nie chce mi się wierzyć w wiarygodny benchmark danej gry, gdy przy uruchamianiu np. Metro Last Light wita mnie wielki napis "nvidia" :D
@tockar: czekaj, 10 lat temu? Powtarzam to, co wcześniej napisałem - karty graficzne nie są stworzone wyłącznie do grania. W dzisiejszych czasach używa się też ich do skomplikowanych obliczeń. I - może Cię to zdziwi, a być może wiedziałeś o tym - procesory graficzne są zdecydowanie bardziej wydajne od CPU. I nie chodzi tu wyłącznie o generowanie obrazu z największymi detalami, a o wykonywanie skomplikowanych obliczeń zmiennoprzecinkowych.

Dlatego też uważam, że
@tockar: aktualnie obie karty są na równi, w sumie od serii 4xxx rywalizują na równi praktycznie, już nie ma tak że np odpalając aa amd traci masakrycznie itp itd(jak np było z 2xxx i 3xxx) amd zwykle korzystniejsze cenowo, w niektórych grach amd > nvidia mocno, w niektórych nvidia > amd i tyle nic się nie zmienia