Wpis z mikrobloga

#programowanie #javascript i zapewne #nodejs

Chcę stworzyć sobie program, który zaloguje się na stronę którą mu wskażę i kiedy już serwer przekieruje go po zalogowaniu, pobierze jakieś dane (np. posty z Facebooka)

Do tej pory korzystałem w #node z request cośtam (nie pamiętam teraz nazwy) które pobierało HTML z adresu URL i mój program zbierał z htmla potrzebne dane.

Tym razem sprawa trochę się skomplikowała, bo muszę jakoś zaimitować wpisanie przez program danych do pól tekstowych i kliknięcie przycisku. Zaznaczam, że nie mogę odczytać z docelowej strony www co ona tam wysyła metodą POST (naczy mogę, are to by było za dużo roboty).

Zdaję sobie sprawę że w przeglądarkowym JavaScripcie + jquery to banalna sprawa, z tym że nie każda strona (np Facebook) daje pobrać swój HTML przez przeglądarkę (iframe nie działa).

Także jak można takie coś zrobić?

TL;DR: za pomocą #nodejs chcę żeby skrypt wypełnił formularz i pobrał dane ze strony do której został przekierowany
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pietrek558: Jak wyżej. Jak nie chcesz używać requestów phantom.js będzie najlepszy. Jest to headless browser (renderuje Ci stronę jak przeglądarka i masz do tego programowalny dostęp). Chociaż ja bym raczej zrobił to na requestach.
  • Odpowiedz
  • 0
@Sekhmet: problem w tym, że chciałbym mieć możliwość "skanowania" wybranych stron z poziomu telefonu. Tzn wklepuję adres strony i wydaję jakieś proste, wcześniej zaimplementowane instrukcje. A w przeglądarkach mobilnych raczej nie ma narzędzi programistycznych, więc ciężko będzie stwierdzić które zmienne za co odpowiadają na tej stronie.

Chcę żeby ten program wymagał ode mnie minimum roboty podczas jego używania :) wydaje mi się że phantomjs spełni zadanie
  • Odpowiedz