Wpis z mikrobloga

Mam chwilę oddechu i tak się zastanawiam... chcielibyście poczytać trochę o tej appce od strony projektowania, tworzenia, rozwoju?

http://antyapps.pl/bank-rabatow-sprawi-ze-w-koncu-zrobimy-uzytek-z-promocji-oferowanych-przez-nasz-bank/

tak się składa, że pracuję przy niej i mam sporo insightu, a może kogoś zainteresuje takie quasi-studium przypadku.

zasady są proste:

1. w komentarzach będę coś tam opowiadał i wołał plusujących główny wpis - jeśli ktoś nie chce nowego powiadomienia, cofa plusa. :)

2. oprócz tego postaram się także na bieżąco poodpowiadać na pytania, wołając już pojedyncze osoby

#bojowkawindowsphone #windowsphone
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Na początku znajomy zasugerował pewien problem do rozwiązania: miał kilkanaście kart płatniczych - różnych banków, różnych typów i zwykle nie miał wszystkich przy sobie; w związku z tym, że większość banków ma jakieś programy rabatowe (niektóre dziesiątki tysięcy zniżek), chciał móc z nich skorzystać - po prostu w wygodny sposób mieć przy sobie i filtrować te dane, w zależności od tego, które karty akurat miał przy sobie.

tak powstała sama idea banku
m.....i - Na początku znajomy zasugerował pewien problem do rozwiązania: miał kilkana...

źródło: comment_Y92TKysMVOjV8Nybv0as3gCB1KewzhP7.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
następnie przyszedł czas na research i przymiarki do interfejsu.

podobnych aplikacji było sporo, ale większość skupiała się nie na kartach bankowych, ale na zniżkowych - powód okazał się dość prozaiczny - 1) jeśli jakiś bank wystawiał już bazę swoich zniżek online, były one w formacie utrudniającym import do aplikacji (np. w formie mniej lub bardziej wygodnej strony internetowej, skanów w PDF-ie, itp. itd.); 2) do legalnego wykorzystania tych baz oraz logosów banków potrzebne
m.....i - następnie przyszedł czas na research i przymiarki do interfejsu.

podobny...

źródło: comment_xdm2BWZFF1vDKDpMJokVBujWbtm9aoyT.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
tu pojawiły się pierwsze zgrzyty.

po pierwsze, nawet te bazy, jakie dostaliśmy, by totalnie niewystandaryzowane (np. w danych adresowych marki - o ile w ogóle jakiekolwiek były - można było wpisać praktycznie wszystko, łącznie z: "krokusowa 9, pawilon 3a/12, na lewo za kioskiem obok Społem") - trzeba było je więc ujednolicić i wyczyścić.

dodatkowym problemem stały się kategorie - okazało się, że każdy bank ustala sobie własną ich liczbę i nazewnictwo, co skutkowało tym,
m.....i - tu pojawiły się pierwsze zgrzyty.

po pierwsze, nawet te bazy, jakie dost...

źródło: comment_EhEahPhJ2E6CubRIGizX80unvmH2dPdx.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
równolegle do tych rewelacji zaczynało się formować wstępne flow całej aplikacji; w ramach interfejsu i logiki powstaje suwak do ustawiania promienia wyszukiwania (konieczny ze względu na geolokalizację - ustawienie promienia 2 km ma sens w Warszawie, ale niekoniecznie w jakiejś niewielkiej wsi, gdzie można zaryzować nawet promieć 20-30 km, żeby nie wyświetlić pustej listy).

to, co jest tutaj nowego w kontekście architektury informacji, to to, że każdy bank ma jeszcze do wyboru karty
m.....i - równolegle do tych rewelacji zaczynało się formować wstępne flow całej apli...

źródło: comment_E0ezCzfq8txdUGxEjEODOZrF9Sl5MI3e.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
to, co jest przedstawione wyżej oraz w górnym rzędzie na screenie poniżej to najbliższa aktualnemu wdrożeniu wersja.

warto tutaj zwrócić uwagę, jaka przepaść dzieli projekt od wdrożenia; po prawej eksperyment z nawigacją na dole;

w tym czasie pojawiły się dwa nowe problemy, bardzo niekorzystne dla nas i dla użytkowników:

1.
m.....i - to, co jest przedstawione wyżej oraz w górnym rzędzie na screenie poniżej t...

źródło: comment_bj6LihIsFWo02eLfNkYNHMoR8l2sBNiX.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
pojawia się rosnąca baza użytkowników, zaczynamy więc myśleć o portowaniu aplikacji na androida i ios

aktualnie mamy ustalone 20-dniowe sprinty na androida i pierwsze wersje już niedługo powinny wejść do marketu.

jaki będą miały kształt - nie wiem. jestem zawalony inną robotą, a poza tym, to nie jest jeszcze ten etap, by był sens wydawać na mnie pieniądze. w załączniku moje stare przymiarki do obu systemów

@CrossX, @calc_exe,
m.....i - pojawia się rosnąca baza użytkowników, zaczynamy więc myśleć o portowaniu a...

źródło: comment_E7wtIRMq7GiVgnYI0nHUBvrF56PvqJRo.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
skoro mamy wersję webową, to naturalnym jej rozwinięciem będzie landing page, strumieniujący ruch zarówno na web jak i na mobile. tu też dobrze widać, co jest nie tak z głównym kolorem aplikacji - trzeba go dobrze rozświelić i dopieścić, żeby wyglądał sensownie, a i tak klimat jest mdły i łazienkowy.

tu pojawiają się nowe wyzwania w związku ze współpracą z bankami - niektóre życzą sobie konkretny typ podstrony, inne ustalają obok jakich
m.....i - skoro mamy wersję webową, to naturalnym jej rozwinięciem będzie landing pag...

źródło: comment_6qxvpozCpM51C96JDagOUXerUq0DYXap.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
zaczynamy rozmawiać o dalszym rozwoju produktu. okazuje się, że mapa nie jest wykorzystywana tak, jak byśmy chcieli w wersji webowej, więc można ją nieco zmniejszyć i "spoić" z landing page'm.

w załącznikach propozycje takiego rozwiązania - nie jest powiedziane, że którekolwiek z nich zostanie w ogóle wdrożone. :)

@CrossX, @calc_exe, @adam__adam, @qnebra, @venomik, @Domas3, @WielkaPolska, @kaskaderMike,
m.....i - zaczynamy rozmawiać o dalszym rozwoju produktu. okazuje się, że mapa nie je...

źródło: comment_OKkXMlxvOEregqZVf9rf4vaw1P4XsNmm.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@michalkosecki: W sumie to nawet mam pytanie - w obecnej pracy (do końća miesiąca) przygotowywałem schematy działania aplikacji webowych. Kilka znalezionych poradników, standardów poczytałem, starałem się schematy tworzyć zgodnie z tą wiedzą.

Schemat przypominał to, co wstawiłeś: tutaj, ale zupełnie bez kolorystyki, która mnie nie dotyczyła.

Część była prosta, kilka okien. Część (jak propozycja głównych widoków dla platformy e-learningowej) już miała koło 20. I ok, korzystam z wielu programów, zwracam dużą uwagę
  • Odpowiedz
następuje etap w esportach nazywany mid-game: czas się profesjonalizować i monetyzować całość.

w planach jest przebudowa interfejsu na WP, zwiększenie woluminu aktywnych użytkowników do 100 tys. i uderzanie do kilku segmentów tego rynku z najróżniejszymi ofertami - choć takimi, które są atrakcyjne dla użytkownika końcowego.

aplikacja zyskuje też zewnętrznego inwestora. :) koniec opowiastki, można zadawać pytania. :)

@CrossX, @calc_exe, @adam__adam, @qnebra, @venomik,
m.....i - następuje etap w esportach nazywany mid-game: czas się profesjonalizować i ...

źródło: comment_tk7UyTehj8hCNtXMUd6Est5EENXcLZK4.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz