Aktywne Wpisy
heksengerg +227
PeterWeiss +753
#ciekawostki #medycyna #neurobiologia #silownia
Naukowcy z MIT właśnie odkryli coś fascynującego - nasze mięśnie podczas ćwiczeń wydzielają specjalne substancje (miokiny), które sprawiają, że neurony rosną czterokrotnie szybciej niż zwykle. Co ciekawe, samo fizyczne rozciąganie i ściskanie neuronów przynosi podobne rezultaty. To naprawdę interesujące odkrycie, szczególnie że nikt wcześniej nie zwrócił uwagi na mechaniczny aspekt tego procesu.
W
Ćwiczysz mięśnie, budujesz... neurony: nowe odkrycie z MIT
Naukowcy z MIT właśnie odkryli coś fascynującego - nasze mięśnie podczas ćwiczeń wydzielają specjalne substancje (miokiny), które sprawiają, że neurony rosną czterokrotnie szybciej niż zwykle. Co ciekawe, samo fizyczne rozciąganie i ściskanie neuronów przynosi podobne rezultaty. To naprawdę interesujące odkrycie, szczególnie że nikt wcześniej nie zwrócił uwagi na mechaniczny aspekt tego procesu.
W
Już kiedyś wrzucałem, ale coś gdzieś wcisnąłem i usunęło po chwili.
Historia opowiedziana mi przez fachowca z branży, który sporo już przeżył, sporo widział i historiami takimi sypał jak z rękawa.
Zasłyszane kilka lat temu, więc szczegóły gdzieś mogły mi umknąć, ale sens pozostanie.
Do firmy poszło zapytanie o wycenę usługi montażu anten na maszcie. Oczywiście pośrednik zlecający wycenę stwierdził, że tyle ile chcą za to fachowcy to on w życiu nie zapłaci, bo przecież Heńki z okolicznych wiosek zrobią to kilka razy taniej - już samo to zwiastuje ciekawą opowieść.
Jedną z rzeczy, które miały być wykonane było pociągnięcie przewodu z samego dołu wieży na górę do anteny. Okazało się jednak, że przewód był zły, kratownica z której zrobiona była wieża też była zła i jakoś jedno z drugim się nie zgrywało - no za nic nie chciał ten kabel zmieścić się pomiędzy profilami masztu. "Monterzy" chwilę pomyśleli - i wymyślili - wieża wygląda solidnie - wytną jeden przeszkadzający profil na dole kratownicy, pociągną kabel - później przytargają spawarkę i profil wspawa się tak jak był - nikt nie zauważy.
Acetylen odpalony - profil wycięty - wieża nadal stoi - przewód zaciągnięty na górę, anteny podłączone - no to za chwilę fajrant - wystarczy jeszcze smarknąć elektrodą po kratownicy i można ruszać opijać udany dzień pracy.
Niedobrze - jest problem - wycięty profil okazuje się za krótki o dobre kilkanaście centymetrów! Skurczył się? Nie! -
cały maszt pozbawiony jednego elementu skręcił się wokół własnej osi.
Podobno trzy traktory musiały naciągać wieżę, aby przywrócić ją do takiego mniej-więcej stanu jak była przed robotą fachór z wioski. A później i tak trzeba było zapłacić za strojenie reszty nadajników, które wcześniej już tam wisiały i potraciły zegarmistrzowsko ustawiany kąt.
#jategoniewymyslilemtozycienapisalotenscenariusz