Wpis z mikrobloga

z 2012...pewnie teraz jest lepiej.

@fotexxx: Polski rynek..? Serio..?

Widze po ilosci ofert i widelkach do tego doklejonych. Widze po projektach jakie w mojej firmie maja miejsce. Widze po niezaleznych salary surveys. Czasem zaluje ze jak pare lat temu mialem mozliwosc zrobienia czegos wiekszego w javie w ramach uczenia sie to tego nie wykorzystalem.
  • Odpowiedz
@msq: no ja mówię ogólnie o rynku dla danego języka. Wiadomo ,że wśród ogółu znajdzie się kilku zarobasów.

Do czego zmierzam z tym pytaniem....zmierzam do tego ,że każdy język ma swoja grupę realizująca projekty enterprise i jeszcze większa grupę realizująca "blogi o kotach".

I php nie jest tu wyjątkiem. Prawdopodobnie ponad połowa programujących w java,ruby czy pythonie nie zarabia nawet połowy tego co ja realizując projekty w php o bardzo
  • Odpowiedz
@msq: no tak właśnie jest. Wiadomo ,że java to język idealny do dorobienia się...o ile trafisz na dobrego pracodawcę i tak jak gdzie indziej specjalizujesz się w czymś gdzie nie za bardzo masz konkurencje i prawodawca będzie skłonny ekstra zapłacić za twoje doświadczenie i wiedzę w danym zagadnieniu. W przeciwnym wypadku skończysz jak inni zarabiając relatywnie mało w języku którym piszesz...nniezależnie od tego czy będzie to java, python, ruby czy
  • Odpowiedz
Wiadomo ,że java to język idealny do dorobienia się...o ile trafisz na dobrego pracodawcę i tak jak gdzie indziej specjalizujesz się w czymś gdzie nie za bardzo masz konkurencje i prawodawca będzie skłonny ekstra zapłacić za twoje doświadczenie i wiedzę

@fotexxx: Nie zgodze sie z tym.

Moim zdaniem latwiej o wieksze pieniadze na rynku pracy dla javowca niz dla phpowca. Z wielu roznych powodow o ktorych pisalem wyzej.
  • Odpowiedz
@msq: Masz racje. Natomiast wraca problem małego udziału w rynku webdev javy i niestety kolosalnego przyrostu nowych programistów. W mojej ocenie zarobki programisty java z roku na rok maleją co jest efektem właśnie większego przyrostu programistów niż rozrostu rynku pracy dla tego języka. Sam sobie zobacz jakie jeszcze kilka lat temu były stawki (widełki) dla programisty java a jakie są obecnie. Wiadomo ,że górna granica poszła w góre...,ale niestety dolna
  • Odpowiedz
java to zdecydowanie bardziej wszechstronny język niż php

@fotexxx: No i o tym caly czas mowie. Kilka razy tylko widzialem php zastosowane do projektow nei webowych. Z tego polowe sam pisalem :)

Z java jest odwortnie ostatnio.
  • Odpowiedz
@fotexxx: Wiele rzeczy mozna robic, ale nei zanosi sie na to, zeby w dajacej sie przewidziec przyszlosci php mialo na rynku rozwiazan enetrprise zastpic jave czy chociaz odgryzc odczuwalny dla javowcow kawalek tortu :)
  • Odpowiedz
@msq: no nie da się...ja kilka razy startowałem do javy ,ale się nie udało. Pracując i mając rodzinę nie bardzo jest czas na poznawanie czegoś. Chciało by się czasem mieć komfort nastolatka mieszkającego z rodzicami i czas na zgłębianie czegoś nowego :)
  • Odpowiedz