Wpis z mikrobloga

Dziecko pyta, czy jest ladne. Wiesz, ze obiektywnie mocno odstaje od rowiesnikow. Co mowisz?

• Jestes piekne 8.8% (8)
  • Dla mnie jestes piekne 13.2% (12)
  • Wyglad nie jest najwazniejszy 5.5% (5)
  • Wije sie jak wąż byleby nie ocenic wygladu dziecka 3.3% (3)
  • Robię wyklad ze piekno kryje sie w oku patrzącego 8.8% (8)
  • Delikatnie i z wyczuciem mowie ze nie 16.5% (15)
  • Przemilczam temat 6.6% (6)
  • Brutalnie i ostro uswiadamiambo jestem psychopatą 37.4% (34)

Oddanych głosów: 91

• 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KingaM trudne pytanie. Na pewno nie kłamie go że jest ładne bo przyniesie to odwrotny skutek. Później może myśleć że takie naprawdę jest a jak ludzie zaczną go odrzucać że względu na brzydote to nie będzie wiedziało dlaczego i zwyczajnie psychika dostanie wtedy po dupie. Dużo zależy też od płci dziecka bo społecznie całkiem inaczej traktowana jest brzydota mężczyzn i kobiet. Wygląd jest najważniejszy, ale nie kiedy jesteś dzieckiem więc delikatnie
  • Odpowiedz
@KingaM: Mówię mu, że nie, ale że możemy nad tym popracować, jeśli pyta dlatego, że źle się czuje wśród rówieśników. Tłumaczę również, że w ostateczności może klepać hajs i r----ć dziwki.

Gaslighting od własnych starych to p-----c, bo i tak wszyscy wokół będą to robić.
  • Odpowiedz
@KingaM wsparcie jest mega ważne, ale liczy się działanie a nie kłamanie tylko po to żeby sztucznie pocieszać dziecko co generalnie nic nie daje. Ważne jest reagowanie na problemy. Ja na przykład jako dziecko miałem ponadprzeciętny wygląd, ale przez nieleczona wadę zgryzu w wieku ok 13 lat doznałem takich zmian w twarzy że niestety stałem się po prostu brzydki. Jako rodzic bezwzględnie pilnowałbym takich rzeczy u dziecka samemu po sobie wiedząc
  • Odpowiedz
@KingaM: Psychopatą to trzeba być, żeby wybrać pierwszą opcje. Niezłe będzie miało dziecko zderzenie z rzeczywistością w szkole średniej potem ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°). No ale, naważniejsze, żeby nie powiedzieć czegoś nie miłego xD Najwyżej pojeździ 10 lat na SSRI i będzie git xd
  • Odpowiedz
@KingaM: Czemu? Przecież chodzi właśnie o to, żeby pomóc dziecku skorygować ew. wady i pracować nad tym, czego chce, w zdrowy sposób. Dosłownie na tym polega zdrowa relacja rodzicielska, że dziecko ci wierzy i ufa, ze chcesz dla niego dobrze.

Moja bratanica np. teraz dojrzewa i zapragnęła się odchudzać, więc wszyscy ją wspierają, nie kupują słodyczy, tylko zdrowa dieta itp. Ona sama wiedziała, że jest pulchna, więc gaslighting tylko by
  • Odpowiedz
@KingaM: Rówieśnicy w szkole i tak to dziecko wyprowadzą z błędu, bo dzieciaki małe nie są wychowane na stwarzanie pozorów i kłamstw, a działają instynktami. Poza tym później podziały na grupki i role społeczności klasowej czy szkolnej też się formują.
Obowiązkiem rodzica jest wychowanie i rozwój dziecka, ale również pokazanie drogi i próba odkrycia jego potencjału jakiegoś, który będzie rozwijać.
Zwykłe słodkie kłamstewka zrobią więcej złego niż prawda i próba
  • Odpowiedz