Wpis z mikrobloga

• 1
@breakdown1: wiedziałem, że to prędzej czy później nadejdzie, mam nadzieję, że nie będzie dużego kibla na now i chociaz utrzyma w miarę ten poziom i delikatnie do przodu na tygodniach
  • Odpowiedz
@HAMSKLOSS89 memes aside to ten tydzień kończy serię earningsow największych graczy, potem dopiero Nvidia publikuje pod koniec sierpnia, dodatkowo dziś będzie jasne czy FED podnosi stopy czy nie, więc przynajmniej „uncertainty” mamy z głowy
  • Odpowiedz
  • 0
@vinmcqueen: ale czy to miało jakiś wpływ na pamięciorzy? ktoś zapowiedział cięcie capexu? bo mi się wydaje że po prostu gruby przestawił wajchę, bo fundamentalnie (oprócz chińczyków podrabiających maszynę asml) nie zmieniło się za wiele (chyba że coś przegapiłem)
  • Odpowiedz
@HAMSKLOSS89: nie, ale oczekiwania były wysokie więc po prostu chodziło o to, żeby zobaczyć czy się potwierdzą w opublikowanych sprawozdaniach, z resztą to był jeden z głównych tematów przed publikacją wyników Alphabetu

wiesz, zgodnie z zasadą, że rynek nie lubi niepewności, przynajmniej to mamy odhaczone, bo jeżeli pamięciorze dalej będą lecieć na ryj, to trzeba będzie szukać innych powodów i godzić się, że być może jeteśmy jednak w bessie
  • Odpowiedz
@HAMSKLOSS89: Jezu, nie ma żadnego grubasa przecież to jest meme xD

rynek był spompowany i ludzie/fundy zaczęły nabierać wątpliwości czy to wszystko nie jest bańka, więc pierwszą rzeczą było potwierdzenie, że hyperscalerzy dalej będą pompować grube miliardy w budowę centrów danych, aby się upewnić, że popyt na pamięć do AI dalej będzie wysoki

paradoksalnie myślę (szkoda, że po fakcie...), że zajebiste wyniki Microna to był pierwszy klocek domina - opublikowali
  • Odpowiedz
@HAMSKLOSS89: no zwał jak zwał, liczę że grubas jak już będzie mieć pewność, że się osrał bezpodstawnie, to przestawi wajchę w górę - jak nie, to nie wiem, pewnie się dowiemy po czasie co znowu grubasowi nie pasowało
  • Odpowiedz
@HAMSKLOSS89: tu to już się nie wypowiadam, bo nie wiem jak na to patrzeć, dziękuję sobie, że wywaliłem Hynixa przed wynikami, bo odkąd zaczęli notować ADRy w Ameryce to ni c---a nie rozumiałem ruchów na tym stocku, zostałem jedynie z Micronem i ETFami na semisy

o ile jeszcze parę tygodni temu bym powiedział, że Hynix ma lepszy potencjał (niższe forward P/E, silniejsza i większa pozycja na rynku HBM, lepsza technologia
  • Odpowiedz