Aktywne Wpisy

potatowitheyes +629
#ksiazki #lost #seriale
Jak zaczynałem oglądać Zagubionych miałem jakieś 16-17 lat. Najbardziej lubiłem Sawyera. Imponował mi, był taki nieokrzesany, pewny siebie, groźny. No i kleiła się do niego Kate ( ͡° ͜ʖ ͡°)
I w pewnym odcinku widzę, że ten twardziel siedzi i czyta książkę. Bardzo mi to nie pasowało do tego bohatera, ale równocześnie wzbudziło moją ciekawość. Odpisałem tytuł "Of Mice and Men" i po
Jak zaczynałem oglądać Zagubionych miałem jakieś 16-17 lat. Najbardziej lubiłem Sawyera. Imponował mi, był taki nieokrzesany, pewny siebie, groźny. No i kleiła się do niego Kate ( ͡° ͜ʖ ͡°)
I w pewnym odcinku widzę, że ten twardziel siedzi i czyta książkę. Bardzo mi to nie pasowało do tego bohatera, ale równocześnie wzbudziło moją ciekawość. Odpisałem tytuł "Of Mice and Men" i po
źródło: temp_file5318363928603714057
Pobierz
orange3443 +34
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Polecam artykuł: https://www.reuters.com/business/ai-investment-boom-puts-big-techs-free-cash-flow-under-pressure-2026-07-22/
Subiektywne TL;DR dla leniuchów:
1. Kiedyś spółki Big Techy były maszynami do robienia pieniędzy o niskiej kapitałochłonności, więc rynek akceptował ich wysokie P/E. Teraz, przy ciągłych kosztach AI, przypominają coraz bardziej spółki przemysłowe, gdzie dalszy wzrost wymaga ogromnych nakładów finansowych.. Pytanie - czy to chwilowa zmiana, czy trwały rerating?
2. Przejście przez sytuację finansową poszczególnych spółek
Meta/Google - prężnie generują gotówkę, na razie wystarczy im własna skarbonka (zobaczymy jak się zestarzeje po wynikach ( ͡° ͜ʖ ͡°)).
Amazon - coraz więcej gotówki operacyjnej (+30%), ale przeżarta przez inwestycje, FCF to skromne 1,2 mld $.
Microsoft - AI już robi konkretny hajs, ale infrastruktura kosztuje jeszcze konkretniejszy ( ͡° ʖ̯ ͡°). W ostatnim kwartale CAPEX był nawet większy niż operacyjny cash flow.
W największej dupie Oracle, którego CAPEX jest zdecydowanie większy od operacyjnego cash flow, musi finansować dalszy rozwój infrastruktury z zewnętrznych źródeł (potencjalnie bullish dla Kruka XD).
3. AI nie jest "paleniem" pieniędzy - już teraz AI przynosi wymierne korzyści i przychody, ale nakłady na infrastrukturę rosną szybciej niż generowany cash flow i coraz mocniej ciążą na FCF.
@rakaniszu: tu amazon w długiej perspektywie może być wielkim wygranym. Bo inwestują w różnych obszarach m.in. w globalną logistykę czy własne satelity. Nie mówiąc o produkcji własnych chipów.
Natomiast Amazon zaczyna dominować kolejne sektory. Pomyśl jak amazon zintegruje swoje satelity z telefonami komórkowymi i żadne stacje naziemne już nie będą potrzebne bo każdy się będzie łączył satelitarnie ze swojej komórki z każdego miejsca na świecie. Kurierzy typu fedex czy gls nie będą w stanie konkurować ceną bo Amazon przejmie ich działalność.
Ale póki co Starlink nie ma konkurenta, więc tutaj amazon świetnie celuje w niszę. Procesory Graviton, które produkują rozchodzą się błyskawicznie i nie nadążają z produkcją nie mówiąc o własnych DC. Logistyka którą rozwijają