Aktywne Wpisy

lubie-sernik +96
Trzy miesiące temu rozstałem się z różową po 13 latach związku.
Na początku to mega przeżywałem. Źle mi było samemu, nie mogłem się przyzwyczaić, że jestem sam. Bałem się co będzie dalej.
Po trzech miesiącach uważam, że rozstanie to była najlepsza decyzja w moim życiu...
Jak
Na początku to mega przeżywałem. Źle mi było samemu, nie mogłem się przyzwyczaić, że jestem sam. Bałem się co będzie dalej.
Po trzech miesiącach uważam, że rozstanie to była najlepsza decyzja w moim życiu...
Jak

Tytuł:
Doktor ŻywagoAutor:
Borys PasternakGatunek:
klasykaOcena: ★★★★★★★★★★
ISBN:
9788380620629Tłumacz:
Ewa Rojewska-OlejarczukWydawnictwo:
RebisLiczba stron:
592Doktor Żywago to dzieło symboliczne za które Borys Pasternak otrzymał nagrodę Nobla.
Wielkość tej powieści polega między innymi na tym, że historia nie jest tu tłem dla przygody bohatera. To historia staje się niemal osobnym bohaterem — siłą, która miażdży indywidualne losy. Jurij reprezentuje ludzi, którzy nie chcieli walczyć o władzę ani budować nowego świata, lecz po prostu żyć, kochać i pracować. W świecie przedstawionym przez Pasternaka okazuje się to niemal niemożliwe.
Borys Pasternak pokazuje, jak I wojna światowa, rewolucja rosyjska i wojna domowa niszczą dotychczasowy świat. Epilog przesuwa perspektywę do czasu II wojny światowej oraz lat bezpośrednio po niej, kiedy w tle obecna jest już rzeczywistość Gułagu i dojrzałego państwa stalinowskiego.
Epilog pokazuje też coś jeszcze: bohaterowie, którzy przeżyli, funkcjonują już w świecie całkowicie odmiennym od tego, który pamiętał Żywago. Jego ideały, poezja, indywidualizm i wiara w autonomię jednostki wydają się należeć do minionej epoki. Dlatego zakończenie ma charakter nie tylko osobistej elegii po Juriju, ale również po całym świecie, który został zmieciony przez historię.
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
#bookmeter #czytajzwykopem #bookmeter #klasykabookmeter
źródło: IMG_3276
PobierzNie ma takiej...