Aktywne Wpisy

darknightttt +5
Jeśli jesteś przeciwny aborcji - zrób wazektomie i zabezpiecz swoje plemniki. Rozpowszechniaj informacje na ten temat.
Szybko, tanio, bezpiecznie.
#zwiazki
Szybko, tanio, bezpiecznie.
#zwiazki

Bipolar- +7
Coraz więcej moich kolegów i koleżanek nie radzi sobie psychicznie z tą nagonką. Większość z nas dopiero niedawno odebrała PWZ, a cierpimy za grzechy starszych kolegów. Tak, system jest patologiczny i wymaga głębokiej reformy i wyeliminowania pola do nadużyć, ale to co obecnie się dzieje to przesada. Odkąd żyje, to nie widziałem jeszcze nigdy takiej zorganizowanej i masowej nagonki na jakąś grupę ludzi
#lekarski #lekarz #medycyna
#lekarski #lekarz #medycyna

Tytuł:
Ja, KlaudiuszAutor:
Robert GravesGatunek:
powieść historycznaOcena: ★★★★★★★★★★
Wydawnictwo:
MuzaLiczba stron:
603Książka, którą obiecywałem już sobie przeczytać chyba od kilkunastu lat - czyli od kiedy obejrzałem brytyjski serial pod tym samym tytułem.
Klaudiusz - jąkający się kulawy rzymski arystokrata opisuje historię swojego życia. Tworzy ją dla potomnych, więc nie oszczędza żadnych szczegółów z życia swojego i jego krwiożerczych krewnych. Powieść obejmuje okres od sprzed jego narodzin do zostania cesarzem Rzymu.
Mamy tutaj opisaną walkę o zdobycie władzy i jej utrzymanie przez kolejnych coraz bardziej krwawych i zdegenerowanych Cesarzy. Klaudiuszowi udaje się przeżyć tylko dlatego, że prawie wszyscy uważają go za nieszkodliwego kretyna. Od dzieciństwa zakopany jest w książkach i zostaje historykiem i poliglotą. Jest odpowiednikiem dzisiejszego intelektualisty zagubionego wśród okrucieństwa starożytnych.
Przeczytałem trochę recenzji i wielu czytelników odstraszył dosyć suchy styl - momentami mamy po kilka stron streszczeń co działo się z poszczególnymi członkami głównych rodów. Ludzie gubią się też wśród gąszczu podobnych imion. No co ja mogę powiedzieć - czytanie wymaga skupienia ( ͡° ͜ʖ ͡°). Zawsze można się poratować drzewami genealogicznymi na początku dzieła. Wszystko jest opisane z pierwszej osoby przez momentami niewiarygodnego narratora co też jest obecnie rzadkością - ale dla mnie to plus. Tak wygląda nasze życie - wiemy tylko to co sami przeżyliśmy lub nam przekazano w taki czy inny sposób. Pamięć zaciera prawdę a przekaz niekoniecznie musi być prawdziwy.
Także polecam wszystkim potrafiącym utrzymać skupienie i biorę się za drugi tom.
#bookmeter #czytajzwykopem #ksiazki #powieschistorycznabookmeter
źródło: 963553-352x500
PobierzTo jest pseudo-pamiętnik Klaudiusza. Sam autor wielokrotnie stwierdza, że będzie pisał tylko prawdę, ale wg mnie kluczem do zrozumienia tego że jednak momentami ściemnia jest jego dyskusja z dwoma historykami. Jeden z nich reprezentuje stanowisko że zawsze trzeba pisać prawdę a drugi, że można ją nagiąć jeśli posłuży to dobru wspólnemu. Jeśli np ukryje się fakt jakiegoś haniebnego zdarzenia. Klaudiusz bierze stronę tego od prawdy, ale nie potępia tego