Wpis z mikrobloga

@jan-janusz-nekala: jak byłem mały to się bardzo dobrymi pomidorami rzucało między sobą

Teraz to już takich nigdzie nie ma. Jeszcze na upartego się trafią koktajlowe dobre (oczywiście z przydomowego ogródka), ale te wszystkie duże to już nie to.
  • Odpowiedz
@mala_kropka: @malinq: znam 2 takie osoby i tłumaczą to tak, że "obrzydza ich ta galaretka wewnątrz pomidora". Ale mnie to nie przekonuje bo jak mi coś smakuje to wygląd/konsystencja nie ma znaczenia. Może wyglądać jak g---o a smakować jeszcze lepiej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A jak coś wygląda zajebiście ale smakuje jak wata to mam się tym zajadać? Co za powalone myślenie ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@mala_kropka: jak ktoś mi mówi, że nie lubi pomidorów (a o preferencje, alergie i takie sprawy pytam ludzi często to jestem kucharzem pasjonatą i często gotuje nie tylko dla siebie ale dla garści bliższych i dalszych znajomych, albo nawet znajomych znajomych którzy się jakiś przypałętają). Jak ktoś mi powie, że nie lubi pomidorów to od razu

Zapala mi się czerwona lampka i mam ograniczone zaufanie do takiej osoby.
  • Odpowiedz
@siepan: Tak obrzydza mnie ta galaretka, ale obrzydza mnie też zapach oraz smak pomidorów i to takiego poziomu, że aż mam nudności.
I tak, jem keczup, pizzę, sosy pomidorowe bez żadnego problemu. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@ptt_: jadłem w tamtym roku naprawdę dobrego pomidora, zerwałem chłopu prosto z pola, ale nie uprawianego w górę jak w szklarniach tylko przy ziemi , przeznaczone na przerób - ketchup itp.
  • Odpowiedz
@KalifPL: polskiego pola? Taki lekko podłużny? To są pomidory gruntowe, często zwane też "lima". Wcale nie są wyłącznie do przetwórstwa, do spożycia na surowo jak najbardziej też bo tak jak mówisz są pyszne. One dojrzewają na prawdziwym słońcu (wszak gruntowe) a że polski klimat jest jaki jest to dojrzewają bardzo późno - sierpień, wrzesień a nawet październik. Kosztują 3-4zł za kilogram, przed covidem to i po 1,5-2zł się je kupowało.
siepan - @KalifPL: polskiego pola? Taki lekko podłużny? To są pomidory gruntowe, częs...

źródło: 700602

Pobierz
  • Odpowiedz
@mala_kropka: No ok, ale co w tym dziwnego, że niektórzy wolą przetworzone rzeczy? Takie sosy pomidorowe są też zwykle przyprawiane i są dodatkiem do czegoś, więc smakują inaczej niż goły pomidor. Jakbym miał zeżreć tylko sos bez makaronu lub podstawy do pizzy to też średnio by mi to podeszło. Równie dobrze można wstawić zdjęcie surowego mięsa świńskiego i kiełbasy i podniecać się, że ludzie wolą kiełbasę xD
  • Odpowiedz
@mala_kropka: Świeża bułka z masłem i na to sam pomidor malinowy. Sól i pieprz. Nic więcej, żadnej szynki i sera. Tylko bułka, masło i pomidor. Nic lepszego nie ma
  • Odpowiedz
@mala_kropka: to ja i nie za bardzo wiem co w tym dziwnego. Pomidor jest paskudnie słodkawy, jeszcze ta jego konsystencja jeszcze bardziej obrzydza. A pomidorowa czy sosiwo na pizzy ma super smak (ba, nawet ostatnio z ciekawosci jadlem pizze bez sera i tez zjadliwe bylo).
  • Odpowiedz