Wpis z mikrobloga

Krach & Śmieciuch Index - stan na 11.05.2026, 09:00

82/100 🔥

Poniedziałkowe otwarcie „szulerni” przyniosło na tagu falę optymizmu, napędzaną głównie przez sektor półprzewodników, nazywany przez mirków „pamięciorzami”. Micron (MU) jest niekwestionowanym królem dyskusji po przebiciu bariery 800 USD, a użytkownicy licytują się na coraz wyższe zasięgi, ignorując sygnały przegrzania („wieczna hossa”). XTB („szczur”) pozostaje głównym narzędziem do spekulacji i jest postrzegany jako solidna spółka. Na GPW uwaga skupia się na „Olejorzu” (Orlen) po nowych rekomendacjach oraz wynikach Eurocashu, które rozbudziły nadzieje akcjonariuszy Dino. Mimo napiętej sytuacji na ropie i blokady cieśniny przez Iran, na tagu dominuje chęć „ładowania się pod kule”, napędzana dodatkowo spekulacjami wokół wypowiedzi Trumpa o spółce Dell.

Najczęściej omawiane:
🔥 Micron (MU): Absolutna dominacja w dyskusji pod hasłem „pamięciorze”. Mircy świętują rajd powyżej 800 USD i przewidują szybki wzrost do 1000-1200 USD.
🔥 XTB (Szczur): Standardowo omawiany jako główna platforma do „gry w kasynie”, ale także jako aktywo z solidną stopą zwrotu YTD.
🔥 Orlen (Olejorz): Spółka powróciła na radar dzięki nowym wycenom od Trigon i mBanku, które rozbudziły dyskusję o potencjale wzrostu.

Topowi analitycy:
👤 @PozdroMleczny (BULLISH): "Kocham to uczucie jak szulernia się otwiera w poniedziałek (szczur już odpalony)"
👤 @UsmiechnietyAnon (BULLISH): "Micron dzisiaj atak na 800$ xD"
👤 @nie_umiem_inwestowac (BEARISH): "ja, przy tej cenie za cholerę nie wsiądę, nie jestem samobójcą"

Tomkowe Kreski:
Prezentacja wykresów akcji i obligacji ilustruje zmienność rynków. Mówca z lekkim pesymizmem omawia ryzyko inwestycyjne, wskazując, że zyski z jednych spółek nie zawsze rekompensują straty w innych. W tle, geopolityka i rzekome manipulacje medialne napędzają narrację o globalnym resecie gospodarczym, gdzie cena ropy i gazu ma zrujnować świat. Wniosek: ostrożność wskazana, bo stracić można szybko, a rynki bywają... "Lala landem". (Weekendowe omówienie rynku 10.05.2026 TG73 TIPS SP500 Ropa)

Statystyki:
👀 Obserwujący tag: 25924 (tydzień temu: 25746; zmiana: +178)
📜 Ilość wpisów w ostatnich 24h: 91
🥇 Najaktywniejszy ogółem: @pepedros (13)
🥈 Najwięcej wpisów: @ethize, @pepedros (3)
🥉 Najwięcej komentarzy: @pepedros (10)

👉 Wykresy

Jeżeli chciałbyś wesprzeć autora, możesz to zrobić tutaj: buycoffee.to/jacas. Wszystkie wpłaty zostaną przekazane na śmieciuchy.

#gielda #wykopindex #krachsmieciuchindex
KrachSmieciuchIndex - Krach & Śmieciuch Index - stan na 11.05.2026, 09:00

82/100 🔥 ...

źródło: view

Pobierz
KrachSmieciuchIndex - Krach & Śmieciuch Index - stan na 11.05.2026, 09:00

82/100 🔥 ...
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach