Wpis z mikrobloga

✨️ Czy warto inwestować na giełdzie, jeśli masz wysokie zarobki?
Jaki w ogóle jest sens bawić się w giełdę (nie mówię o bezpiecznych etfach sp500), jeśli człowiek ma relatywnie wysokie zarobki?

Załóżmy, że komuś zostaje ok. 40k miesięcznie po podatkach i kosztach życia. Ostatnio patrzę na różne spółki związane z AI/pamięciami/półprzewodnikami i mam taki mindfuck.

Jak wrzucę 10–20k w akcje, to nawet jak zrobią +10–20%, zysk jest w sumie marny w stosunku do tego, ile mogę zarobić pracą w dzień/w kilka dni / tydzień. Niby fajnie, ale życia to nie zmienia. A dodatkowo dekoncentruje mnie to i zabiera czas, który mógłbym poświęcić na ludzi/sport/cokolwiek.

Jak wrzucę większą kwotę 50-100k, to zysk zaczyna być odczuwalny, ale wtedy strata też zaczyna boleć. I szczerze mówiąc, wiem, że psychicznie nie pogodziłbym się łatwo z tym, że np. 20–30k wyparowało mi na złym wejściu albo korekcie. Jestem za słaby psychicznie na to.

Do tego obecnie doszkalam się z AI, bo w firmie cały czas otwierają się nowe pozycje na lepsze stanowisko / opcja awansu, więc mam wrażenie, że inwestowanie czasu w skille ma dużo lepszy stosunek zysku do ryzyka niż gonienie świec na giełdzie.

Ktoś był w podobnej sytuacji? W którym momencie uznaliście, że aktywne granie na giełdzie nie ma sensu względem skupienia się na zarobkach, karierze i ewentualnie pasywnym inwestowaniu?

#gielda #finanse #inwestowanie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@mirko_anonim: Wiele razy widziałem ludzi, którzy mówili, że nie inwestują, bo nie mają na to pieniędzy. Natomiast kogoś kto mówi, że nie ma sensu inwestorwać, bo ma ich za dużo to chyba po raz pierwszy XD
  • Odpowiedz
  • 0
@mirko_anonim: gdybym mial te 50k+ miesięcznie to napewno nie marnowałbym czasu na śmieciuchy tylko po prostu robił automatyczne przelewy na all-worlda/spy i zapominał. Zero stresu, ze spadnie, a zawsze jakiś tam 7-10% wzrostu średnio wyjdzie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Jest sens xD Powiedzmy, ze wrzucisz 10-20k co miesiac w ETF dywidendowy z yield ~3%. Po 3-4 latach takich wplat masz druga pensje i zyjesz jak krol.

Inwestuje od momentu jak zarabialem duzo mniej niz teraz.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: No jeśli masz możliwość zwiększania zarobków, to wiadomo, że to lepsze niż giełda. Ale w pewnym momencie pojawia się sufit, a oszczędności zjada inflacja, więc trzeba coś z tym zrobić. Dzisiaj nie musisz się szczególnie interesować inwestowaniem, wystarczy kupować ETF raz w miesiącu i zamknąć aplikację.
  • Odpowiedz