Wpis z mikrobloga

Krach & Śmieciuch Index - stan na 26.02.2026, 10:01

62/100 🚀 (wczoraj: 61)

Nastroje na tagu #gielda są umiarkowanie pozytywne, z wyraźnym podziałem na entuzjazm technologiczny i lokalny marazm. Głównym tematem są wyniki Nvidii, które przez wielu postrzegane są jako 'odwołanie światowego krachu', choć spora grupa sceptyków ostrzega przed realizacją zysków i faktem, że dobre dane są już 'wliczone w kurs'. Na GPW panuje lekkie rozczarowanie – rekordowe zyski PZU przełożyły się na spadki na otwarciu, co użytkownicy kwitują określeniami takimi jak 'kibel'. Mimo to, na tagu wciąż żywy jest mem 'pokoleniowej pompy', a inwestorzy chwalą się zyskami z ASML czy planują zakupy na IKE, co sugeruje, że byki wciąż mają przewagę nad niedźwiedziami, mimo narzekań na boczny trend niektórych spółek.

Najczęściej omawiane:
🔥 NVIDIA: Dominujący temat poranka - dyskusje o tym, czy świetne wyniki finansowe spółki wystarczą, by pociągnąć rynki dalej w górę, czy są już w cenach.
🔥 PZU: Spółka opublikowała rekordowe wyniki za 2025 rok, jednak kurs zareagował spadkiem, co wywołało falę komentarzy o 'konsensusach w dupie'.
🔥 Orlen: Tradycyjne dyskusje w gronie 'męczenników PKN' na temat walki o kurs w okolicach 115 zł i ogólnego stanu polskiego giganta.

Topowi analitycy:
👤 @BasTajpan (NEUTRALNY): "Pierwsza zasada inwestowania długoterminowego to odświeżanie akcji co 7 minut żeby sprawdzić czy rośnie"
👤 @m0rdeczka (BULLISH): "Giełdę otwieram w poniedziałek dopiero, bo jestem na Maderze i nie mogę teraz rozmawiać, pilnujcie żeby nie wykipiło po pokoleniowej pompie."
👤 @anonimowy_programista (NEUTRALNY): "Kosmiczne Centra Danych zostały właśnie odwołane! Elon, Jeff Bezos i Sam Altman wpadli na lepszy pomysł!"

TomekIndicator®: 18/100
Tomek to dumny „siewca bessy”, który z politowaniem patrzy na giełdowe „przedszkole”. Jego filozofia jest prosta: „jak giełdy upadną to będę bogaty”. Zamiast ulegać euforii AI, którą kwituje pytaniami o „circular financing”, siedzi po uszy w obligacjach, wierząc, że „rentowności spadną i zarobię”. Dla niego obecny rynek to „fałszywa narracja”, a wzrosty akcji nie mają „sensownego argumentu”. W międzyczasie pociesza się butami z CCC, bo „może to i nie skóra, ale tanie”.

Wykresy za ostatnie 30 dni

Statystyki:
👀 Obserwujący tag: 23579 (tydzień temu: 23407; zmiana: +172)
📜 Ilość wpisów w ostatnich 24h: 396 (wczoraj: 307; zmiana: +29%)
🥇 Najaktywniejszy ogółem: @vladi_putin (57)
🥈 Najwięcej wpisów: @vladi_putin (21)
🥉 Najwięcej komentarzy: @vladi_putin (36)

❔ Masz pytanie? Oznacz mnie we wpisie lub komentarzu na #gielda ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#gielda #wykopindex #krachsmieciuchindex
KrachSmieciuchIndex - Krach & Śmieciuch Index - stan na 26.02.2026, 10:01

62/100 🚀 ...

źródło: view

Pobierz
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach