Wpis z mikrobloga

#gielda https://wykop.pl/wpis/84698517/gielda-czego-sie-spodziewacie-nalezy-zmienic-nasta#292168167

Tak to tu zostawię bo się rozpisałem a to w sumie ciekawe, bo mało kto rozumie o co tu chodzi.
@tom-ek12333 +1
@Wypokowicz93: Jak stopy procentowe w kowidzie były po 1% to wyemitowali te obligacje płacące 0.85% rocznie przez następnie 100 lat. Ktoś to kupił.

Teraz stopy wzrosły do 4,5%. Kto by chciał w takim razie trzymać te które płacą 5 razy mniej czyli 0.85%?

Więc gdyby ktoś
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tom-ek12333: Ja nie wierzę, że ktoś mógł na poważnie kupić te obligi płacące 0,85% z zamiarem ich długoterminowego trzymania. Raczej albo kupował przymusowo albo po prostu spekulował tak jak Ty, że następne obligi będą płaciły np. 0,5% i uda mu się te płacące 0,85% odsprzedać z zyskiem. Spekulował i wtopił.
  • Odpowiedz
  • 0
@Ryzcel: 100 lat moze to trzymac tylko fundusz emerytalny i licze na to, ze on to odkupi ode mnie drozej, po tym jak sprzedal mi to taniej :P

@karolek118 Są różne ciekawe rzeczy w świecie finansów. Np. takie, że jak masz negatywne stopy procentowe (jak w Szwajcarii), to mega opłaca się trzymać takie 0,85% obligi. Wtedy jednak będą one warte 300 euro a nie 30
tom-ek12333 - @Ryzcel: 100 lat moze to trzymac tylko fundusz emerytalny i licze na to...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@tom-ek12333: Szkoda że to o czymś piszesz nie ma związku z rzeczywistością i nigdy się nie wydarzyło. Wg. aktualnych celów inflacyjnych ECB docelowa inflacja to około 2%. Nikt nie będzie takich obligacji trzymał 100 lat bo nie ma to żadnego sensu. Jedynie fundusze emerytalne czy instytucje które zobowiązuje do tego prawo. Żeby po 100 latach na nich zarobić po tym jak wygasną to musielibyśmy wejść w okres dziesięcioleci ujemnych stóp
  • Odpowiedz
  • 0
@Bartekc7: źle na to patrzysz. Tak jak lewak rozumie świat źle, tak Ty rozumiesz źle ten trejd.

Inflacji już prawie nie ma, a będzie gorzej. ECB jest spóźnione. PPI jest na poziomach kiedy stopy wynosiły 0-1%.
Zawirowania polityczne, cła, tworzą spiralę Kindleberga jak w 1930 roku.

Jeszcze tylko giełda na ATH trzyma to wszystko w Europie zachodniej, a budowlanka i kurniki inwestycyjne
  • Odpowiedz
@tom-ek12333: Bzdury opowiadasz tak jak lewak bzdury opowiada. PPI próbuje wrócić do normalnych poziomów po tym do czego doprowadziły covidowe szaleństwa fiskalne. Widać to na każdym wykresie. Inflacja w bardzo wielu krajach nie spadła jeszcze do celów inflacyjnych banków narodowych. Chiny są pod presją nadprodukcji, nadpodaży, wojen celnych i małego wewnętrznego popytu. Od miesięcy Trump m.in cłami chce walczyć z tą nierówności, wracać produkcje w usa a wymuszać większą konsumpcje
Bartekc7 - @tom-ek12333: Bzdury opowiadasz tak jak lewak bzdury opowiada. PPI próbuje...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@tom-ek12333: Diametralnie różne znaczenie jena a dolara na świecie. Diametralnie inne społeczeństwo, kultura pracy, konsumpcja, struktura długu, siła geopolityczna itp. itd. Cele inflacyjne i politykę państwa wyznaczają w oparciu o oficjalne wskaźniki CPI i PPI i o takich pisałem. Nie o truflation.
Ale ok, każdy niech wierzy w co chce.
  • Odpowiedz