Wpis z mikrobloga

12 + 1 = 13

Tytuł: Kirke
Autor: Madeline Miller
Gatunek: literatura piękna
Ocena: 8/10
ISBN: 9788381254021
Tłumacz: Paweł Korombel
Wydawnictwo: Albatros
Liczba stron: 413
Nie tyko śmiertelnicy stanowią igraszkę w rękach bogów. Bogowie również podlegają tej prawidłowości.

Kirke z mitologii kojarzyłam jako postać trzecioplanową - wiedźma, którą napotyka główny bohater mitu, a potem znika. Poznanie historii Kirke i znanych mitów z jej perspektywy było ciekawym doświadczeniem czytelniczym. I dobrze zrealizowanym.

Bardzo dobre rozpoczęcie czytelniczego roku. Poprzeczka została zawieszona wysoko, oby kolejne lektury również sprawiły tyle przyjemności, co ta.

Wpis dodany za pomocą tego skryptu

#bookmeter #ksiazki #czytajzwykopem #literaturapieknabookmeter
moll - 12 + 1 = 13

Tytuł: Kirke
Autor: Madeline Miller
Gatunek: literatura piękna
Oc...

źródło: 698594-352x500

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@moll: @solejukowski podobała mi się, choć mam trochę wątpliwości. Zacząłem na przykład grzebać o tym zamienianiu żeglarzy, no i wyskoczył mi reddit, okazało się, że Homer nie wskazuje czemu Kirke robiła to co robiła (żeby nie spoilerować) - akurat ten wątek w wykonaniu Miller mi się nie podobał. Ale ogólnie to taka książka, że powinna się wielu osobom podobać - mitologia, sporo wątków, także pobocznych - Glaukos, Scylla, Medea,
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
@Kawa_z_cynamonem: jeśli lubisz mitologię to warto. Raczej Cię nie znudzi, a jak nie pamiętasz całego panteonu to na końcu książki jest słowniczek z postaciami mitologicznymi, które występują w powieści
  • Odpowiedz