Tytuł:Wojna nuklearna. Możliwy scenariusz Autor:Annie Jacobsen Gatunek:reportaż Ocena: ★★★★★★★★★★ ISBN:9788368053692 Kraj X wystrzeliwuje rakietę w stronę USA. I co teraz?
Książka opisuje 30 minut po tym zdarzeniu. Tylko 30 minut bo mniej więcej wtedy rakieta trafi w cel. Jak zadziałają mechanizmy państwowe/wojskowe w tym czasie? Kto i za co odpowiada? Jakie działania są możliwe? Autorka przeprowadziła dziesiątki wywiadów z ludźmi którzy tworzyli i znają te procesy (także z uczestnikami projektu Manhattan).
Myślałem że mam pojęcie na temat ale opisano tu wiele zagadnień o których nie pomyślałem, np
@BBxx: dobrze, że przypomniałeś, bo mam jej książkę o operacji paperclip, za którą muszę się wreszcie zabrać :P Swojego czasu słuchałem podcastu z nią u Joe Rogana (kiedy jeszcze mu nie odbiła szajba MAGA) i babka naprawdę fajnie opowiada.
@naps: przeczytałem wszystkie jej książki dostępne po polsku: 'Wojna nuklearna', 'Operacja Paperclip' oraz 'Zaskocz, zabij, zniknij', wszystkie polecam
Tytuł:
Wojna nuklearna. Możliwy scenariuszAutor:
Annie JacobsenGatunek:
reportażOcena: ★★★★★★★★★★
ISBN:
9788368053692Kraj X wystrzeliwuje rakietę w stronę USA.
I co teraz?
Książka opisuje 30 minut po tym zdarzeniu. Tylko 30 minut bo mniej więcej wtedy rakieta trafi w cel.
Jak zadziałają mechanizmy państwowe/wojskowe w tym czasie? Kto i za co odpowiada? Jakie działania są możliwe?
Autorka przeprowadziła dziesiątki wywiadów z ludźmi którzy tworzyli i znają te procesy (także z uczestnikami projektu Manhattan).
Myślałem że mam pojęcie na temat ale opisano tu wiele zagadnień o których nie pomyślałem, np
Pani Jacobsen jak zawsze 10/10.
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
#bookmeter #reportazbookmeter
źródło: 1248265-352x500
PobierzŻyczę wszystkim czytelnikom szczęśliwego nowego roku i samych lektur 10/10
Swojego czasu słuchałem podcastu z nią u Joe Rogana (kiedy jeszcze mu nie odbiła szajba MAGA) i babka naprawdę fajnie opowiada.