Wpis z mikrobloga

Czy wspierasz otwarte (Open Source), non-profit dzialności, np. Wikipedia, Signal, archive.org, Mozilla, OpenStreetMap, Apache, GNOME lub dowolne inne media cyfrowe Open Source?

#opensource #ankieta #pytanie

Wspierasz?

• Nie 68.0% (2649)
  • Raz wsparłem 13.4% (521)
  • Wspieram od czasu do czasu 16.5% (642)
  • Mam subskrypcję wspierania/regularnie 2.1% (81)

Oddanych głosów: 3893

• 51
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KonwersatorZabytkow

Ja nie pamiętam kiedy ostatni raz korzystałem z Wikipedii, kiedy zorientowałem się że moderatorzy treści na Wikipedii zakłamują rzeczywistość i usuwają niewygodną prawdę niepasującą do ich poglądów, przestałem tam wchodzić.
  • Odpowiedz
@blargotron: ja zgniłem z wikipedii, jak chwilę po ogłoszeniu pewnej gry, artykuł o jakimś dzikusie kupionym jak magnes z wycieczki przez szoguna, nagle zrobiono postać z wybitnie udokumentowaną historią xD
Albo jak ruskie migi miały za każdym razem inny pułap lotu, gdy "coś strąciło" samolot malaysian airlines
  • Odpowiedz
Raz wsparłem Wiki, bo mimo wszystko nie ma swojego odpowiednika, do czasu jak okazało się że żebrzą, mając w xuj kasy. Signala bym nigdy nie wsparł, wiedząc że większość (75% około ztcp) kasy przepalają na potwierdzenia SMS przy rejestracji, zamiast zrezygnować z żądania numerów telefonów. Teraz na nic nie daję.
  • Odpowiedz
@KonwersatorZabytkow: kiedyś coś tam wsparłem (min. Otwarty wykop mobilny), ale chyba zacznę wspierać regularnie Mozillę, bo robią chyba jedyny sensowny nie-chrome-g---o.

Wiele osób nie widziało lub nie pamięta, jak wyglądał Internet wiele lat temu, kiedy np. wiele stron, w tym banki, wyświetlały komunikat, że należy korzystać z Internet Explorer, żeby było poprawnie.

Były całe kampanie typu browse happy zachęcające do używania innych, nowoczesnych przeglądarek, które trzymały się standardów. Typu właśnie Firefox czy
  • Odpowiedz
@KonwersatorZabytkow: wspieram, ale tylko projekty, gdzie kasa faktycznie idzie na rozwój. Jak widzę fundcje typu wikipedia czy mozilla, gdzie 3/4 kasy jest przepalana na głupoty to odpuszczam.
  • Odpowiedz
Nie wspieram większości tych projektów bo nie popieram zatrudniania czy pchania ideolo lpg do oss.
  • Odpowiedz
Jeżeli coś używam za darmo i robię to już minimum miesiąc, to staram się przelać im chociaż "na p--o". To tak jak byś kumplowi postawił browar za to, że zrobił Ci coś przydatnego. Jeżeli używam tego dłużej, to jak mi się przypomni to przelewam znowu. Jak by tak każdy robił, to świat byłby piękniejszy, a ludzie którzy robią dobre rzeczy czuli by się bardziej docenieni.
  • Odpowiedz
Ta sama Mozilla która właśnie wykreśliła z regulaminu że nigdy nie będzie śledzić użytkowników i zbierać danych oraz stanie się przeglądarka AI? Niech giną.
  • Odpowiedz
moderatorzy treści na Wikipedii zakłamują rzeczywistość i usuwają niewygodną prawdę niepasującą do ich poglądów, przestałem tam wchodzić.

@Notabene: Na Wikipedii nie ma moderatorow. Są tylko administratorzy i redaktorzy, redaktorem zostaje sie po 30 dniach i zrobieniu 150 nieusunietych edycji: https://pl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Redaktorzy z tym, że:

Bycie redaktorem nie daje przywileju sprawowania kontroli merytorycznej nad artykułami.
  • Odpowiedz
@KonwersatorZabytkow: nie i nie warto, bo w 90% przypadków komercyjne odpowiedniki są milion razy lepsze i kupując produkt wiesz za co płacisz a nie bujasz się, że może za 15 lat dodadzą jakiś podstawowy feature (patrz gimp).
  • Odpowiedz