Wpis z mikrobloga

Zastanawiam sobie czy kupić samochód z automatyczną skrzynią biegów, bo całe życie jeżdżę na manualu, długo zajmuje przyzwyczajenie się? Próbowałam prowadzić od kogoś i głupieję ręką mi sama chodzi i nie wiem co robić
#samochody #motoryzacja
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop
  • 0
@ToNieBylWiatr: 5 minut mi nie wystarczyło, może trochę więcej będę potrzebować. Chce kupić jakiś mały miejski samochodzik z salonu, myślę o Citroenie C3
  • Odpowiedz
@BlackLily: Jeśli głównie miasto to bym chyba jednak brał automat tyle że eksploatacja może być droższa ale w sumie nie jestem pewien, na pewno trzeba regularnie olej wymieniać jak kolega wyżej wspomniał.

@mlotowiertarka: Też tak myślałem ale ostatnio mi kolega z pracy pokazał filmik jakiego jego bratu strupek na dojazdy do pracy wysrał gluta ze skrzyni jak się rozsypała i już tak nie myślę xD
  • Odpowiedz
@skunior: To jest troche mit. Kiedyś będąc twardogłowym manualowcem rozmawiałem ze znajomym, który miał firme transportową i mnóstwo samochodów na koncie na ten temat i wytłumaczył mi to w mądry sposób. Automat nie robi głupich rzeczy, nic mu się nie myli i zmiany przeprowadza w najlepszy możliwy sposób, a w manualu już może być różnie. Automat jest droższy w naprawie, ale naprawy wykonuje się rzadziej, co w ogólnym rozrachunku sprawia,
  • Odpowiedz
Automat jest droższy w naprawie, ale naprawy wykonuje się rzadziej

@ToNieBylWiatr: tak z ręką na sercu ile razy w życiu słyszałeś żeby ktokolwiek robił remont manuala? :D więc jak automat może wymagać jeszcze mniej napraw?
  • Odpowiedz
  • 0
@ToNieBylWiatr:

Automat jest droższy w naprawie, ale naprawy wykonuje się rzadziej, co w ogólnym rozrachunku sprawia, że jest tańszy w eksploatacji i bardziej opłacalny.

Znam temat z dyskusji dlatego napisałem że nie jestem pewien bo sam nigdy nie miałem automata :p Dużo też pewnie zależy od tego co to konkretnie za auto i skrzynia
  • Odpowiedz
  • 0
@BlackLily: Głupoty wypisują ci którzy piszą że 5-10 minut. Tak kilka dni, tydzień czy miesiąc max i będziesz się czuć naturalnie. Ja jeździłem od młodego bardzo dużo po całej europie, dopiero od 8-9 lat mam automat więc piszę ile mi to zajęło. Później beka gdy jeździsz ręcznym - ale teraz mam też samochody z ręczną skrzynią i naturalnie przeskakuje między nimi. Choć ręcznej oczywiście nienawidze.
  • Odpowiedz
  • 0
@Pietter: Wymaga rzadszych "operacji". I tak w większości sytuacji brali używany automat i go przekładali. Zależy co prawda od automatu, ale nie mówimy tutaj o pierwszych rzutach DSG (które już dzisiaj nie są żadną tajemnicą jak kiedyś).
@Saeglopur: Przecież automat to jazda na strzałkach ( ͡° ͜ʖ ͡°). Napewno szybciej się nauczy, niż uczyła się pierwszy raz jeździć manualem.
  • Odpowiedz
@Saeglopur: nie przesadzaj. Mi to zajęło dosłownie 30 sekund jak tylko kumpel mi pokazał jak bieg wrzucić. Nie wiem może to granie w gry komputerowe czy coś. Ale serio zero problemu.
  • Odpowiedz